Vurguna suç üstü!..

Kamu ihalelerini denetleyen Kamu İhale Kurumu’na (KİK) yapılan operasyonda, KİK üyeleri telefon dinlemesine takıldı.

Vurguna suç üstü!..

İşadamı Osman Nuri Yılmaz, KİK raportörü Şenol Varürer’i arıyor ve bir dosya gönderdiğini söylüyor. Varürer ise cevap veriyor, “Kargoyla gönder, hanım evde, alır”...

13 Şubat tarihinde, Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube ekipleri tarafından merkezinde Kamu İhale Kurumu’nda (KİK) çalışanların yer aldığı bir operasyon düzenlendi. Operasyon sonucunda KİK’te çalışan bir kurul üyesi 2 raportör olmak üzere 3 kişinin odasında ve bilgisayarında arama yapıldı ve bu kişiler gözaltına alındı. İhale süreçlerini etkilemek iddiasıyla yapılan operasyonda 16 iş adamı da gözaltına alındı. 12 kişi hakkında tutuklama kararı alındı.

50 milyarlık ihaleler

Peki bu operasyon niye bu kadar önemli? Bu sorunun cevabı KİK’in işlevinden kaynaklanıyor. Türkiye’de kamu tarafından yapılan ihalelerin kontrolü Kamu İhale Kurum (KİK) tarafından yapılıyor. İhale sürecinden memnun kalmayanlar bu kuruma şikayetlerini bildirirek haklarını arıyorlar. Öyle ki 2011 yılının ilk 9 ayında KİK’in kaydına giren ihale sayısı 153 bin 331. Bu ihalelerin toplam 30 bin 308’i ise KİK’in aldığı karar ile iptal edilmiş durumda. Bir başka ifadeyle şikayet edilen her 5 ihaleden biri iptal edilmiş. İptal edilmeyen ve imzasına onay verilen ihalelerin toplam değeri ise 50 milyar 616 milyon 313 bin TL. İşte bu noktada ihalelerle ilgili şikayetleri değerlendiren kurul ön plana çıkıyor. Bu kurul ise 7 kişiden oluşuyor. Şikayetleri çoğunluğun verdiği karar belirliyor. Kurul ‘İptal’ kararı verdiğinde ihale iptal ediliyor ve tekrarlanıyor.

12 kişi tutuklandı

Emniyet tarafından yürütülen operasyon sonucunda 19 kişi gözaltına alındı. 3 şüpheli, kaçakçılık şubesindeki ifadelerinden sonra serbest bırakıldı. KİK Kurul üyesi Ali Kaya ise yaşadığı sağlık sorunu yüzünden hastaneye kaldırıldığı için hakkındaki gözaltı kararı kaldırıldı. 15 kişi ise mahkemeye çıkartıldı. Burada da 3 kişi mahkeme tarafından serbest bırakılırken, 12 kişi hakkında tutuklama kararı verildi. İşte tutuklananlar, “Şenol Varürer (raportör), Osman Turna (raportör), Yusuf Kaya (Ali Kaya’nın akrabası), Bahri Köse, Mevlüt Kurtoğlu, Hikmet Kızılca, Osman Nuri Yılmaz, Alaattin Sarpkaya, Muammer Dülger, Aytekin Karahan, Serdar Soysay, Hasan Karakaya.” İş adamı ve Kasımpaşa Spor Yöneticisi Ferit Rızvanoğlu’nun ise polis tarafından arandığı iddia ediliyor.

Birlikte sinemaya da gittiler

Emniyet tarafından yapılan fiziki takiplerde şüphelilerin buluşmaları ve telefon görüşmeleri de tespit edildi. Bu tespitler sırasında iş adamı Osman Nuri Yılmaz’ın KİK binasına girerken görüntülendiği, kurul üyesi Ali Kaya’nın iş adamları Osman Nuri Yılmaz ve Ferit Rızvanoğlu ile görüştüğü tespit edildi. İlk tespit 28 Aralık 2011’de oluyor. Osman Nuri Yılmaz KİK binasına giriyor. Daha sonra kurul üyesi Ali Kaya birlikte dışarı çıkıyorlar ve Turan Güneş Bulvarı’ndaki Cinebonus Sineması’na giderek ‘New York’ta 5 minare’ filmini izliyorlar. Ancak burada polis şu notu düşüyor: “Salonda Osman Nuri Yılmaz ve beraberindeki şahıslarla birlikte Ali Kaya’nın da olduğu içeride başkakimsenin bulunmadığı, şahısların sinema salonu içerisinde dağınık şekilde oturdukları...” Polis fiziki tespitlerde Ali Kaya ile iş adamı Ferit Rızvanoğlu’nun da buluşmalarını tespit ediyor.

Kolilerle rüşvet

Ayrıca 29 Aralık 2011 tarihinde Sevgi Varürer adına kargoyla gönderilen kolinin KİK raportörü Osman Turna’ya iletileceği yönünde gelen ihbarı değerlendiren polisler, kargo şirketinden KİK raportörü Şenol Varürer’in yakını Sevgi Varürer adına gelen koliye el koydular. Koli, Ankara Cumhuriyet Savcısı gözetiminde açıldı. Paketin içinde ayrı ayrı düzenlenmiş kargo paketleri bulundu. Alıcı bölümünde ‘Osman Bey’ ve ‘Ali Bey’ ibaresi yazılı ambalajlı poşet açıldığında; Raymond Weil Geneve marka kol saati, Longines marka kol saati, “Osman Bey’e” isimli poşette 50 adet 100 TL (5 bin TL) çıktı.

Raportörün evinde binlerce lira

Polis, evlere yaptığı baskında, raportör Osman Turna’nın evinde 25 bin TL, 46 bin dolar, 23 bin euro, Ali Kaya’nın oğlunun sigorta bedelinin firmalarca ödendiğini gösteren belge, Fermak firmasının Haziran ve Ağustos 2011’de temsil ve ağırlama giderleri için 37 bin 627 TL, hediye ve ikram giderleri için 11 bin 309 TL, temsil ve ağırlama giderleri için 65 bin 836 TL, hediye ve ikram giderleri için 12 bin 838 TL harcandığını gösteren belge buldu.

Öpüyorum gönderiyorum

Polisin yaptığı teknik takiplerden biri de telefon dinlemeleri. Dinlemeye takılan iki şüpheliden biri iş adamı Osman Nuri Yılmaz diğeri ise raportör Şenol Varürer. 2 Aralık 2012 tarihinde yapılan telefon görüşmesinde ihale dosyası olduğu tahmin edilen bir paketten söz ediliyor. İşte o görüşme...

Osman Nuri: Abi nasılsın?

Şenol: Sağ olasın ya, oturuyoruz komşularımız var

Osman Nuri: Maşallah maşallah, abi sana ne soracam şimdi ee biz yarın gelelim diyorduk ama aklıma benim şey geldi hani senle konuştuğumuz şey vardı ya bi arkadaşın dosyası

Şenol: Hı

Osman Nuri: Onu yarın sana bi şekilde göndersem hangi adrese göndereyim ondan sonra hani sen ona bi bakarsın sonra gelirim yanına

Şenol: Ha onu yarın gelmem diyorsun?

Osman Nuri: He yarın gelmeyim yarın onu sana gönderiyim diyorum bi şekilde. Nereye gönderiyim ?

Şenol: Sen onu ee ev adresine gönder

Osman Nuri: O zaman bana bi ara müsait olduğunda mesaj atarmısın onu?

Şenol: Ee kalem kağıt varsa yaz ya

Osman Nuri: Arabadayım o zaman müsait olduğum bi yerden arayım

Şenol: Tamam ben sana mesaj atarım ev adresini

Osman Nuri: Tamam abi

Şenol: Onu kargoyla gönderirsin, hanım evde zaten alır.

Osman Nuri: Kargoyla gönderirim abi, tamam. Abi öpüyorum seni abi kolay gelsin

Şenol: Oldu, sağ olasın

40 ihale sorunlu

Polisin yaptığı çalışma sonucunda 40 ihaleye fesat karıştırıldığı iddia edildi. Polis gözaltına alınan KİK üyeleri ve şirket sahiplerinin mal varlığını da incelemeye aldı. Emniyet birimlerinde yapılan araştırmalarda kamu tarafından yapılan yaklaşık 1 milyar TL değerindeki ihalelere müdahale edildiğin saptındı. Peki tespit nasıl başladı?

Her şey Çankırı’daki temizlik ihalelerinde usulsüzlük yaptığı iddia edilen Mustafa Bakış ve adamlarına yönelik başlatılan soruşturmanın, Bakış’ın KİK üyesi Ali Kaya ile bağlantısı saptanması üzerine Ankara’ya gönderilmesiyle başladı. Yapılan dinlemelerde, kuzeni Yusuf Kaya üzerinden Bakış ve adamlarının Ali Kaya, KİK raportörleri Şenol Varürer, Kaya’nın sekreteri G.K. ile bağlantı kurdukları saptandı.