William ve Harry ateş püskürdü: "Annemiz Diana bu yüzden öldü"

İngiltere 26 yıl önce yapılan bir röportajla çalkalanmaya devam ediyor. Prenses Diana’nın 1995 yılında BBC Panorama için Marin Bashir’le gerçekleştirdiği röportajla ilgili soruşturma tamamlandı.

William ve Harry ateş püskürdü: "Annemiz Diana bu yüzden öldü"

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre Lord Dyson’ın 6 ay süren araştırma sonrası BBC Genel Müdürü Tim Davie'ye sunduğu raporda, Bashir editoryal kuralları ihlal etmekten suçlu bulundu.

Prens Charles ile Prenses Diana arasında büyük bir krize yol açan ve evliliği bitirdiği öne sürülen röportajla ilgili BBC’den açıklama geldi. Raporun yapılan hataları ortaya koyduğunu belirten Tim Davie, bunların tamamını kabul ettiklerini söyledi.

Prens Charles, Prens William ve Prens Harry başta olmak üzere Kraliyet ailesi üyelerinden, Prenses Diana’nın kardeşi Earl Spencer’dan ve kamuoyundan özür dileyen Davie, kurumun geçmişe kıyasla bugün kuralları çok daha dikkatli ve titiz şekilde uyguladığını vurguladı.

‘PARANOYA VE YALNIZLIĞA İTTİ’

BBC’nin suçu kabul edip özür dilemesinin ardından Prens William ve Prens Harry kardeşlerden de peş peşe açıklamalar geldi. Prens William, “Bu röportaj anne ve babamın arasındaki ilişkiyi kötüleştiren ana etkenlerden biriydi. Sayısız kişiye zarar verdi. BBC’nin hatası annemi korku, paranoya ve yalnızlığa itti. BBC o dönem dile getirilen şikayetleri doğru bir şekilde soruştursaydı, annem bunun bir oyun olduğunu anlardı” diye konuştu.

Kendisi de son dönemde verdiği röportajlarla gündemden düşmeyen Prens Harry, ağabeyi gibi çarpıcı açıklamalarda bulundu. Harry, “Bu istismar kültürü ve etik olmayan yöntemler onun canını aldı. Beni en çok endişelendiren şey, bu durum bugün halen devam ediyor. Annem bu yüzden hayatını kaybetti ancak değişen hiçbir şey olmadı” dedi.

SAHTE KÜRTAJ VE BANKA BELGELERİ

BBC’nin iç soruşturmasına göre Bashir, Diana'nın konuşmasını sağlamak için çocuklarının dadısı Tiggy Legge-Bourke'ın Prens Charles'tan hamile kaldığını söylemiş ve sahte bir kürtaj belgesi göstermişti.

Prenses Diana'nın güvenini kazanmak için kardeşi Earl Spencer'ı kullanan Bashir, BBC’nin eski grafik tasarımcısı Matt Weissler'dan Buckingham’ın gazetecilere para vererek haber yaptırdığını öne süren sahte banka dökümanları oluşturmasını istedi.

Earl Spencer aracılığıyla bunları Prenses Diana'ya ulaştıran Bashir, röportaj için ikna etmeyi başardı.