Yağlarınızı yakmak aslında çok kolay

Avokado, kaju, ceviz, badem, somon... Bu besinlerin içerdiği yağlar metabolizmayı hızlandırıp yağ yakıyor...

Yağlarınızı yakmak aslında çok kolay
Yeni Asır'da yer alan habere göre Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Gültekin, vücuttaki yağları yakmanın en doğru yollarından birinin "iyi ve doğru" yağları tüketmek olduğunu söyledi. Avokado, kaju, ceviz, badem, somon, zeytinyağının hem yağlı hem sağlık olduğunu belirten Gültekin, "Bu yağlar metabolizmayı hızlandırıp yağ yakımına yardımcı olduğu gibi bağışıklık sistemimizi destekleyen pek çok besin ögesi içeriyor. Dikkat edilecek şey tüketirken; miktar, zaman ve kombinasyon" dedi.

BİR TAŞLA BİRKAÇ KUŞ

"Yağlı besin demek sağlıksız besin demek değildir" diyen Kent Alsancak Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gültekin, kilo vermek isteyenlere "iyi ve doğru yağlarla beslenerek zayıflama" önerisinde bulundu. Gültekin bu önerilerini şöyle sıraladı: "Özellikle eğer, kilo vermek istiyorsanız, yediğiniz yağlar hem tekli (MUFA) hem de çoklu doymamış yağ asitlerinden (PUFA) oluşmalı. Çünkü bu yağlar, yağ yakımına yardımcı, aynı zamanda da immün sistemi destekleyip hücrelerimizin sağlıklı kalmasına destek olurlar. Üstelik pek çok besin ögesi içerirler. Örneğin avokado, içindeki yağın yüzde 70'e yakını 'kalp dostu' tekli doymamış yağlardan oluşuyor. Aynı zamanda, posa, K, C ve E vitamini, folik asit ve bakır içeriyor. Badem, kaju, ceviz gibi çiğ yağlı tohumlar ise, magnezyum, bakır, manganez ve B vitaminlerinin önemli kaynaklarından, antioksidanlardan ve E vitamini bakımından zengin. Bu özellikleri nedeniyle, uzun dönemde, cildin kollejen dokusunu koruyarak daha uzun süre genç görünümü korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda, metabolizma hızlandırıcı ve yağ yakımına yardımcı olup, kalp, beyin ve kemik sağlığı ve daha iyi uyku kalitesi üzerine de etkileri muazzamdır. Somon ise, omega-3 yağ asitlerinin önemli kaynaklarındandır ve yüksek kalitede protein içerir. A, D, B6, B12 ve E vitamini kaynağıdır. Karın yağlarını yakmaya yardımcı olduğu çalışmalarla kanıtlanmış tekli doymamış yağ asitlerinden zengindir. Kemik, beyin ve göz sağlığında etkin rol oynar. Kanser savaşçısıdır ve genç bir cilt konusunda sizi destekler."

MİKTAR VE ZAMANLAMA


Önerdiği yiyeceklerin tüketilmesinde "miktar, zaman ve kombinazyonun" çok önemli olduğuna dikkat çeken Gamze Gültekin ekledi: "Elbetteki beslenme kişiye özel olmalı. Beslenme programı bireyin, hayat tarzı, alışkanlıkları, kan değerleri, kronik hastalık öyküsüne göre değişir. Size göre en doğrusunu bir uzmana başvurarak öğrenebilirsiniz. Ancak, her bakımdan sağlıklı, ağırlığı dengede ve alerjisi olmayan bireylerin, her gün, çiğ kavrulmamış yağlı tohumlardan ceviz, fındık, badem gibi yaklaşık bir avuç kadar ve ara öğünlerde tüketmesini öneriyoruz. Özellikle yanına ekleyeceğimiz kuru meyve/ meyve gibi seçenekler ile daha dengeli ve kan şekerini daha yavaş yükselten kombinasyonlarla, yağ yakımını desteklemiş oluruz. Somon gibi kaliteli yağları içeren balık tüketimini haftalık rutine eklemenin sadece karın yağlarını yakmada değil, aynı zamanda, uzun vadede, kalp, cilt ve beyin sağlığında olumlu katkılarıyla bize geri dönüşü olacaktır. Avokadoyu ara öğün olarak, bal, ceviz ve muzla karıştırıp özellikle spor öncesinde yağ yakımına destek olacak harika bir alternatif elde etmiş olursunuz."
Konular Kadın / Bakım