Yeni Zelanda 7,8 ile sallandı!

Yeni Zelanda'da 7,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Şiddetli depremde 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Depremin yarattığı tahribat gün ağarınca ortaya çıktı. Bölgeden gelen son görüntülerde yollarda dev yarıkların oluştuğu ve çok sayıda binanın ağır hasar aldığı görünüyor.

Yeni Zelanda 7,8 ile sallandı!
Milliyet'te yer alan habere göre Yeni Zelanda basınında yer alan haberlerde, merkez üssü Christchurch  kentinin 91 kilometre kuzeydoğusu olan depremde Kaikoura kentinde iki kişinin  öldüğü belirtildi.

Kaikoura'da sahile ulaşan tsunami dalgalarının 2 metreye kadar  ulaşması üzerine halk yüksek yerlere gitmeye başladı.

Depremin ardından Christchurch kentine yakın sahillerde tsunami  dalgalarının 5 metreye ulaştığı ve bölgede 100 artçı sarsıntı yaşandığı  açıklandı.

GÜN AĞARINCA ORTAYA ÇIKTI

Yeni Zelanda'da gece yarısı yerel saatle 00:02'de meydana gelen depremin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Şiddetli depremin meydana getirdiği ağır hasar gün ağarınca ortaya çıktı. Bölge halkının teyakkuzda geçirdiği gecenin ardından Pazartesi sabahının ilk ışıklarıyla yeni fotoğraflar da gelmeye başladı. Türkiye ile Yeni Zelanda arasında 10 saatlik bir fark bulunuyor.

BİNLERCE KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Depremin hissedildiği başkent Wellington'da da binlerce kişi tahliye  edilirken, pek çok binada hasar oluştuğu kaydedildi.

Wellington Sivil Savunma ekipleri, ülkenin güneyindeki adada meydana  gelen depremin ardından bazı binaların içinde, özellikle bazı apartmanların üst  katlarında ciddi hasarlar olduğunu belirtti.

OKULLAR KAPATILDI

Deprem etkili olduğu kentlerde tren seferleri dururken, yollarda derin  yarıklar, köprülerde çatlaklar meydana geldi.

Depremim ardından bazı bölgelerde elektrik ve telefon bağlantılarının  kesildiği, Kaikoura'da ulaşım sağlanamayan  yerlere kontrol amaçlı helikopterler  gönderileceği bildirildi.

Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamada, Wellington'da tüm binalar  kontrol edilene kadar okulların kapalı kalması uyarısında bulunuldu.

Yeni Zelanda’nın Güney adasındaki en büyük kent olan Christchurch  yakınlarındaki depremin ilk sarsıntının 200 kilometre uzaklıktaki başkent  Wellington’da da hissedildiği belirtilmişti.

Yeni Zelanda Sivil Savunma ve Acil Durum Yönetimi Bakanlığı'nın (MCDEM) sosyal medya hesabından, "Tsunami başladı. İlk dalgalar Güney Adası’nın kuzeydoğu kıyılarına ulaştı. Birinci dalga en büyük olmayabilir, dalgaların  gelişi birkaç saat sürebilir." paylaşımında bulunulmuştu.

KRİTİK UYARI

MCDEM, deniz kenarlarından uzak durulması uyarısında bulunarak, "Gerekli olmadıkça gezmeye çıkmayın, bilgileri arkadaşlarınız ve komşularınızla  paylaşın, televizyon ve radyoların uyarılarını dinleyin, yerel sivil savunmanın  yapacağı uyarılara uyun." çağrısı yapmıştı.

Tsunami dalgalarının etkileyebileceği ihtimaline karşı başkent Wellington şehir merkezinden binlerce kişinin tahliye edildiği, bazı otoyolların  ulaşıma kapatıldığı belirtilmişti.

Artçı sarsıntıların sürdüğü bölgede, acil servis ekiplerinin hasar  tespiti çalışmalarının devam ediyor.

Deprem kuşağında bulunan ve sık sık depremlerle sarsılan Yeni Zelanda’da 2011 yılında meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremde 185 kişi hayatını kaybetmişti.

Yeni Zelanda’nın Güney adasındaki en büyük kent olan Christchurch  yakınlarındaki depremin artçı sarsıntıları devam ederken, ilk sarsıntının 200  kilometre uzaklıktaki başkent Wellington’da da hissedildiği belirtildi.

Yeni Zelanda Başbakanı John Key, sosyal paylaşım sitesi Twitter  üzerinden, ‘‘Umarım bu akşamki depremden sonra herkes güvendedir. Yeni Zelanda  Sivil Savunma Kurumu depremin etkisini araştırıyor.’’ paylaşımında bulundu.

Tsunami dalgalarının etkileyebileceği ihtimaline karşı başkent Wellington şehir merkezinden binlerce kişinin tahliye edildiği, bazı otoyolların ulaşıma kapatıldığı belirtildi. Artçı sarsıntıların sürdüğü bölgede, acil servis ekiplerinin hasar tespiti çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.

Yeni Zelanda 7,8 ile sallandı!