Yılmaz Özdil: "AKP gümbür gümbür dağılıyor"

Sözcü Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil, Bizim TV'de Şaban Sevinç'in sorularını yanıtladı.

Yılmaz Özdil: "AKP gümbür gümbür dağılıyor"

Sözcü Gazetesi'nden Mert Öz'ün haberine göre Yunanistan arasındaki gerilime değinen Özdil, uzun süreli meslek hayatında Yunan adaları meselesiyle yakından ilgilendiğini, bu konuda Yeni Asır gazetesinde çok sayıda haber yaptığını hatırlatarak, “O günden bugüne fark olan şu. Yunanistan böyle bir şey yaptığını gizlemiyor” dedi.

“YUNANİSTAN TARİHTE İLK KEZ ‘SIKIYORSA GELİN’ NOKTASINDA”

Özdil, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

* “Eskiden Yunanistan yapmış olmasına rağmen uluslararası hukuk açısından veya NATO şemsiyesi altındaki ülkeler bağlamında doğru olmasına rağmen inkar ederdi. Yunanistan ilk defa Türkiye ile ilişkilerinde ‘Evet, sıkıyorsa gel dokun’ noktasında.

* Tarihte ilk kez Yunanistan, 1919'da denedikleri Anadolu çıkarmasından beri Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı son derece küstah, özgüvenli konuşabiliyor.

* Egemenliği Yunanistan'a ait olmayan, pek çok İngiliz-Amerikan haritası ve belgesinde egemenliğinin Türkiye'ye ait olduğu somut olan ada, adacık ve kayalıklara da oturdu. Hatta bunları da silahlandırdı.

“SEÇİME YÖNELİK BİR KABA MİLLİYETÇİLİK RÜZGARI ESTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR”

* Bugün, Bodrum'un burnunun dibinde, Aydın'ın dibinde, İzmir'in namlusu Türkiye'ye dönük Yunan adaları var. Yunanistan, gümbür gümbür bize efelik yapıyor.

* Neden? Çünkü AKP tarihinde cumhuriyet tarihinde hiçbir hükümetin yapmadığı bir şey yaptı. Güney Kıbrıs'taki haklarımızdan vazgeçti. Bu milletin kahramanı Rauf Denktaş'ı -mecazi anlamda söylüyorum- sırtından bıçakladı. Doğu Akdeniz'deki haklarımızdan vazgeçti.

* Mısır ile Suriye ile yaptığı olumsuz, yanlış adımlar yüzünden Doğu Akdeniz'deki enerji haklarımızın Mısır'a, İsrail'e, BAE'ye, Katar'a, ağırlıklı olarak Yunanistan'a geçmesine sebep oldu.

* S-400 saçmalığı yüzünden Dedeağaç'ta Türkiye'nin tamamından daha fazla bir Amerikan üssü kurulmasına sebep oldu. Amerikan kaya gazının ve doğu Akdeniz gazının Yunanistan üzerinden Avrupa'ya sevk edilmesine sebep oldu.

* Çin'in Avrupa'daki konteyner limanı olmasını sağladı Yunanistan'ın. Yunanistan, kurulduğundan beri AKP kadar başarılı bir hükümet görmedi. Yunanistan lehine bu kadar büyük menfaat tarihte sağlanmadı.”

Özdil, son dönemdeki iktidarın Yunanistan tavrını, “Seçime yönelik bir kaba milliyetçilik rüzgarı estirmeye çalışıyorlar. Hepsi bu” diye yorumladı.

“AKP FOKUR FOKUR KAYNIYOR”

Abdurrahman Dilipak'ın, AKP'yi MHP konusunda uyardığı yazısını yorumlayan Özdil, “AKP kaynıyor. AKP, tek adam gibi görünmekle beraber aslında sayısız fraksiyonun, partinin, grubun bir koalisyonu. AKP'nin fokur fokur kaynadığını gösteriyor. Bu çok şaşırtıcı bir şey değil. AKP'lilerin konuşulmasını istemediği konuların başında geliyor” dedi.

“ANA MUHALEFET PARTİSİ MAZOTTUR”

Özdil, sözlerine şöyle devam etti:

* “Tayyip Erdoğan şu anda, kendisinden nefret eden ve kendisine adeta nefret kusan birtakım insanlar tarafından çevrelenmiş vaziyette. Bu vazo bir çatlarsa ne olur diye Dilipak da onun tehdidinde bulunuyor Tayyip Erdoğan'a. Televizyonlarda ha bire altılı masa, ittifaklar konuşuluyor. Kardeşim, AKP gümbür gümbür dağılıyor. Bu onun göstergesi.

* AKP'nin bugün gümbür gümbür çökmesinin nedeni, domatesin 35 lira olması. Bir vatandaş, oy verdiği partiden siyasi tartışmalar yüzünden vazgeçmez.

* Televizyonlarda 24 saat tartışılan konuların yüzde 1'i bile vatandaşı ilgilendiren konu değil. Şu anda ana muhalefet partisi mazottur. Yılbaşında 11 liraydı bugün 29 lira. Sen hükümet olarak bitmişsin demektir.

* Vatandaş pazara gittiğinde hükümeti görüyor. Bugün pazar etiketlerindeki rakam, AKP’yi bitiren rakamdır.”

“CEM UZAN, TÜRKİYE’DE SİYASİ AKTÖR OLUR”

Cem Uzan'ın seçimlere hazırlanması ve Cumhurbaşkanı adayı olmasıyla ilgili Özdil, şu değerlendirmeyi yaptı:

* “Cem Uzan, Türkiye'de siyasi aktör elbette olur. Zaten aktör. Cem Uzan'a uygulanan hukuksuzluklara sessiz kalan herkes, aslında aynı hukuksuzluğun kurbanı oldu.

* Cem Uzan'ın hukuksuz bir şekilde malına mülküne el koymaya kalktıklarında millet, Cem Uzan'dan kurtuluyoruz diye sevindi. O hızarın kendilerini de biçeceğini göremediler.

* Aslına bakarsanız bugün itibariyle Cem Uzan, itibarlı bir iş adamı, itibarlı bir siyasetçi olarak, Türkiye'de hukuksuzluk mağduru olmuş, hatta FETÖ'cülerin ilk kurbanlarından olmuş insan olarak yurt dışında hayatına devam ediyor. Yarın da Türkiye'ye alnı açık ve dik gelecek.

* Cem Uzan için sessiz kalan medya ve iş dünyası her şeylerini kaybetti. İş dünyası, mesleki kıskançlıklarla, iş dünyası rekabetiyle değil de gerçekten hukuka sahip çıkma adına düzgün durabilselerdi, Türkiye bugün yaşadığı feci tabloya sürüklenmezdi.

* Cem Uzan'ın o zaman söyledikleri de doğruydu. Bugün söyledikleri de doğru. Cem Uzan, Türkiye'deki hem siyasi, hem de iş dünyası anlamındaki varlığını sürdürecek.

* Yarın öbür gün, olağanüstü milyar Eurolar boyutlarında tazminat alacak. Şu anda hukukta fiilen kazandığı davalar var. Cem Uzan'ın malına mülküne hukuksuz bir şekilde çöküldüğünü evrensel hukuk kabul etmiş vaziyette. Türkiye'nin de bunu tescilleyip, bu bedeli ödeyeceğinden eminim.”

ERDOĞAN’IN ADAYLIK İLANINI YORUMLADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığını açıklamasını değerlendiren Özdil, “Tayyip Erdoğan tarafından açılan Tayyip Erdoğan üniversitesi, Tayyip Erdoğan'a fahri doktora unvanı vermişti. Tayyip Erdoğan, ‘Varlık Fonu Başkanımla toplantı yaptım karara vardım' diyor ama Varlık Fonu Başkanı kendisi. Şimdi de kibar, zarif davranıyor Cumhur İttifakı'nın adayı diyerek. Aslında ‘Benim adayım, benim' diyor” ifadelerini kullandı.

“İYİ PARTİLİ VEKİLİN DERHAL TASFİYE EDİLMESİ LAZIM”

İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral’ın katıldığı canlı yayında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin kullandığı “Alevi kimliği Sünniler için endişedir” sözleri ve sonrasında yaşananları yorumlayan Özdil, şöyle konuştu:

* “Kemal bey nezaket gösterdi. Meral hanım da doğru bir davranışta bulunup kamuoyu önünde özür diledi.

* Burada unutulan bir şey var. Kemal Kılıçdaroğlu'na söyleniyor ama burada özür dilenmesi gereken Alevi yurttaşlarımız. Alevi yurttaşlarımızla onur duyuyoruz. Aleviler, bu ülkenin aydınlık, laik, yurtsever, Atatürkçü kadrolarıdır. Omurgasıdır.

* Bir insanın mezhebinin ya da etnik kökeninin tartışma konusu yapılması ilkel bir davranıştır. Hastalıklı bir bakış açısıdır.

* O İYİ Partili milletvekilinin, Meral hanımın özür dilemesi yetmez. Bu tür hastalıklı zihniyetlerin, Türkiye siyasetinde yer almaması lazım. İYİ Parti'de değil, hiçbir partide bulunmaması lazım. Bana sorarsanız derhal tasfiye edilmesi lazım.”

Kılıçdaroğlu’nun adaylık ihtimali içinse Özdil, “Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olup olmaması etnik köken, mezhep meselesi değildir. Siyasi sicil meselesidir” yorumunu yaptı.