Yılmaz Özdil yazdı: "Siklon"

Yılmaz Özdil'in Sözcü Gazetesi'nde yayınlanan bugünkü yazısı...

Yılmaz Özdil yazdı: "Siklon"

Gust…

Yunan kökenli Amerikalıydı.

Tam adı, Gustav Lascaris Avrakotos'tu.

Limni adası'ndan ABD'ye göç etmiş bir ailenin oğluydu.

1938 yılında Pensilvanya'da doğdu.

Carnegie Mellon Üniversitesi'nde mühendislik okumaya başladı, ancak, meyveli maden suyu üreticisi olan babası iflas etti, mecburen üniversiteyi bıraktı, demir çelik fabrikasına işçi olarak girdi, gündüzleri fabrikada çalışıyor, akşamları bar bar dolaşıyor, sigara satıyordu, babasının borçlarını ödemesine katkı sağladı, vaziyeti biraz toparladılar, taksitlerini kendi kazandığı parayla ödeyerek Pitssburgh Üniversitesi'ne kaydoldu, işletme ekonomisi bölümünden yüksek onur derecesiyle mezun oldu, üniversite hocalarından biri Richard Cottam'dı, siyaset bilimi profesörüydü ama, aslında CIA personeliydi, İran uzmanıydı, İran'da operasyonel görev yapmıştı, Yunan kökenli öğrencisindeki kavrama ve analiz yeteneğini farketmişti, “CIA'e katılsana” dedi, 1962 yılıydı, Gust teklifi kabul etti, mülakatları başarıyla geçti, CIA'ye girdi.

O güne kadar etnik kökeninden hiç rahatsız olmamıştı, doğma büyüme Amerikalıydı ama, CIA'e girince kendini yabancı hissetti.

Çünkü, o tarihte siyahlar, hispanikler CIA'ye alınmıyordu, etnik kökenlere kapalıydı, hatta kadın personel bile parmakla gösterilecek kadar azdı, Yahudiler alt kademe memuruydu, yükselmelerine izin verilmiyordu, CIA'de sadece kendisini “mavi kanlı” olarak gören “beyaz”lar vardı.

Üstelik, köklü ve zengin ailelere mensup olan bu beyaz yöneticilerin tamamı “Ivy League” tabir edilen “elit” üniversitelerin mezunlarıydı, öbür üniversitelerden gelenleri aşağılıyorlardı.

Gust hem etnik köken, hem ailesinin ekonomik durumu, hem de tahsili açısından kendini ikinci sınıf hissetti.

Bu hor görme durumu, onu küstürmedi, aksine ateşledi.

Casusluk eğitimini en üst seviyede tamamladı.

Bir zamanlar fabrikada işçi olarak çalıştığı için, teşkilattaki arkadaşları ona “mavi yakalı James Bond” sıfatını takmıştı.

İlk görev yeri Yunanistan'dı, 1963 yılında Atina'ya gitti.

Baba ocağındaydı.

Henüz 25 yaşındaydı.

Yunan kökenliydi, akıcı Yunanca konuşuyordu, Yunan ordusundaki subaylar, bu Amerikalıyı “akraba” gibi kucaklamışlardı, çok kısa süre içinde Yunan ordusuyla CIA arasındaki bağlantı noktası haline geldi.

YAZININ TAMAMINI BURAYA TIKLAYARAK OKUYBİLİRSİNİZ