Merve Özbey: "Hedefim şöhret değil başarı"

İlk solo albümü olan ‘Yaş Hikâyesi’ ile müzikseverlerin karşısına çıkan şarkıcı, müziği susturmanın doğru olmadığını söyledi. Hedefinin şöhret değil, başarı olduğunun altını çizdi...

Millet'ten Başak Çokan'ın röportajı...

İlk önce son günlerin en önemli maddelerinden birisi "Müzik susturulmamalı"  sloganı. Çünkü konserler iptal ediliyor. Bu konuyla ilgili söylemek istediklerin var mı?


Müzik ruhun şifalarından biri.  Bunu sadece eğlence olarak görmemek lazım.  Son dönemde yaşanılanlara hepimiz üzülüyoruz. İnsanlar müziği sadece eğlence olarak görüyor.  Bu yanlış. Müzik, ninni olup bebeği uyutmaktır, ağıt olup acıları haykırmaktır, dertlerin dile getirilmesidir. Bundan dolayı müziği susturmak yerine akan kanı durdurmak lazım.

ŞARKI SÖZLERİNE DİKKAT EDİYORUZ

Diğer bir konuda şarkı sözlerin edep içerikli olup olmaması konusu. Sizce şarkı sözleri toplumun ahlakına etki eder mi?


Bu tamamen ilham ile ilgili. Her söz yazarının kendine göre bir dili var. Tıpkı yazarlar gibi kimisi daha dolaylı anlatım kullanır, kimisi ise daha yalın ve kolay anlaşılır bir dil kullanır. Herkesin anlama kapasitesi farklıdır.  Madem şimdiki şarkı sözleri eleştiriliyor. Geçmişe baksınlar "Kaytan bıyıklarımı sürsem nerelerine" veya "Tombul tombul memeler" bunlar ne olacak peki? Biz Erdem ile şarkı sözlerine dikkat ediyoruz. İnsanları düşündürsün istiyoruz. Ama toplumsal ahlakla şarkı sözlerinin bir bağı var mı? Onu bilemiyorum. Dikkat edilecekse dönemin anonim türkülerine de dikkat edilmelidir.

İnsanlar seni tanıyor ama biz yine de tanıyalım. Merve Özbey kimdir?

12 yıllık vokal geçmişi olan. Konservatuar mezunu. Hayatını gerçekten tamamen müziğe adamış, kendi halinde ailesiyle küçük bir dünyası olan genç bir kızım.

Erdem Kınay ile nasıl bir araya geldiniz peki?

Demet Akalın'ın albüm tanıtım gecesinde solo bir performans sergiledim. Çünkü Demet Akalın'ın vokalistliğini de yaptım. Erdem, orada sesimi dinleyip bana albümünde bir şarkı söylemem için teklif getirdi bende kabul ettim. Mutluydum çünkü hem mükemmeliyetçi tarzı hem karakteri hem de müzik kalitesini çok beğendiğim bir isimdi.

BENİM İÇİN HUZUR ÖNEMLİ

Birbirinize uğurlu geldiğinize inanıyor musunuz?


Benim için yol arkadaşlığı yaptığım insanlarla yakaladığım huzur aynı şeyleri konuşuyor olmak çok daha önemli. İş yaptığım insanlarla mutsuzsam kazandığım paranın benim için bir kıymeti yoktur.

DERDİM ŞÖHRET OLMAK DEĞİL

Magazin içinde olmak ve medyatik olmak sanırım ruhuna biraz aykırı. Sana da magazinde ol şöhret olmak için şunu yap diyenler oldu mu
?

Kimseden uyarı almadım. Çünkü ben zaten hiçbir yerde yüzüm görünmeden de söylediğim şarkılar patladığı için böyle ihtiyaçlarım olmadı. Şöhret ve ün benim hayatımda olmayan kelimeler ben 'tanınmak' kelimesini biliyorum. Benim derdim şöhret olmak değil.

ALLAH İSTEDİ ERDEM VESİLE OLDU

Erdem Kınay'ın albümlerinde şarkı söyledikten sonra kendi solo albümünü yapınca hiç korkuların oldu mu?

Bugüne kadar elimi tutan bana yol gösteren şahane ruhlu bir adam vardı. Koca bir albüm her şeyimle bizzat ilgilendi. Hayatımdaki her şeyde katkısı büyük. Allah istedi Erdem de vesile oldu. Çünkü Allah'ın yazmadığı hiçbir şey olmaz.  Bana çok albüm teklifi aldım ama istemedim.

ÜMİDİM KIRILMIŞTI

Erdem ile yollarınız kesişmeden önce de hayal ettiğin şey gerçekten böyle bir başarı mıydı?


Herkes klasik şeyler söyler ya evin banyosundaki aynada şarkı söylerdim diye ama inan benim  gerçekten de öyleydi. Ancak bir dönem müzik ile ilgili ümitsizliğe kapıldığım dönemde yeni jenerasyona  müsaade etmedikleri için ümidim kırılmıştı. Müzik piyasası kötü bir dönemdeydi. İnsanlara sesimi duyurmadan akademisyen olup devlet güvencesinde olmayı planlarken Erdem çıktı karşıma ve hayallerimi gerçekleştirmeme yardımcı oldu.

DERDİM ŞÖHRET DEĞİL

Erdem Kınay'ın albümünde şarkı söyledin. İnsanlar  yüzünü göremeden sesinle tanıdı. Bu seni rahatsız ediyor muydu?


Erdem Kınay gibi kaliteli müzik yapan birisi varken arkanızda inan ben o dertlerde olmadım hiçbir zaman… Çünkü benim derdim şöhret olmak değildi.

ONSUZ BİR ŞEY YAPMAM

Bir gün ayrılsanız ne olacak peki. Bir şey yapamayacak mısın?


Erdem Kınay olmadan bir şey yapacağımı düşünmüyorum. İlk albümüme güveniyorum çünkü…  Erdem Kınay başta olmak üzere Deniz Erten, Gökhan Şahin gibi isimler var. Albümü müziği bilen bir adamın elinden çıktığı için şanslıyım. Ama onsuz bir şey yapmam.

İmaj önemli midir?

Görsellik önemli ama dışarı çıkarken bile makyaj yapmayan benim gibi birisi için önemli değil. Benim konserlerde makyözüm olsun kuaförüm benimle dolaşsın gibi takıntılarım yoktur. Sesimle varım ben. 

TEVEKKÜL EDİYORUM

Bu işi yaparken egonu nasıl dizginleyip ruhunu temiz tutabiliyorsun?


Hepimiz Allah’a inanıyoruz ama tevekkül başka bir şey ben tevekkül ile yaşayan birisiyim. Bu bana mutluluk veriyor. Törpülerseniz ego insanı besler başarıya götürür.  Ama benim zaten kendime ait güzel bir dünyam var. 

KONTROLLÜ BİRİYİM

Âşık olduğunda nasıl bir kadın olursun?


Çok kontrollüyüm.  Konuşarak her şeyin çözüleceğine inanıyorum. Çünkü insan âşık olunca gözü kapanır.  Ayrıca sıkıntılarımla insanları yormamak için kendi içimde hallederim. Ama herkesin hayatını kendi hayatım gibi görüp sıkıntılarına kayıtsız kalamam.
Tarkan'ın eşinden ezber bozan açıklamalar Aleyna Kalaycıoğlu'nun sözleri ortalığı karıştırdı Seda Bakan'la Berfu Yenenler arasında 'baby shower' polemiği! Kıvanç Tatlıtuğ ile Kurt Efe'nin kumda dansı "Kızılcık Şerbeti" dizisinde şaşırtan öpücük Nazlı Kayı Sabancı kayınvalidesinin memleketinde