Tecavüzde 'iyi hal' kalkıyor

Hükümet, çocuklara ve kadınlara yönelik işlenen tecavüz, cinayet, şiddet gibi ağır suçlarda "iyi hal" ve "tahrik" indiriminin kaldırılması için düğmeye bastı

Sabah'tan Burcu Çalık'ın haberine göre Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan öneriye göre, tahrik indirimleri ile ilgili hükümleri içeren TCK'nın 62'nci maddesi yeniden düzenlenecek. Kadın, çocuk cinayetlerinde suçluların "tahrik indirimi" veya "iyi hal"den yararlanarak cezalarının düşürülmesinin önü kapatılacak.

'ÖZGECAN' YASASI

Bakanlık, kamuoyunu derinden sarsan Özgecan Aslan cinayeti, Diyarbakır'da felçli ve görme engelli 70 yaşındaki H.A.'ya tecavüz eden sanığın yargılama esnasındaki 'olumlu' davranışları nedeniyle cezasının 8 yıla düşürülmesi, Konya'da boşandığı eşi Özlem Işık'ı önce 8 yerinden bıçaklayıp sonra araba ile ezerek öldüren kişinin "ağır tahrik" indiriminden faydalanması, Bingöl'de 12 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz edenlerin yine "iyi hal"den cezalarının indirilmesi gibi olayları engellemek için yeni bir yasa önerisi hazırlığına girdi.

Özgecan cinayeti sonrası sivil toplum kuruluşlarının "iyi hal indirimi kalksın" talebini gündeme alan bakanlık hukukçuları TCK'da yeni düzenleme yapılması için kolları sıvadı. Bakanlığın kadın ve çocuklara yönelik işlenen ağır suçlarda "iyi hal" ve "tahrik indiriminin" kaldırılmasını öngören önerisi önce Adalet Bakanlığı'na sunulacak. Bakanlığın son şeklini vermesi sonrasında düzenleme hükümet tasarısı olarak TBMM'ye sunulacak. Planlamaya göre; TCK'nın 62'nci maddesinde "takdiri indirim nedenleri" başlığı altında yer alan düzenlemeler sil baştan ele alınacak. Her bir olayda, her davada hâkimin yorumu ile değişen "iyi hal" ve "tahrik indirimlerinin" kadın çocuklara yönelik işlenen tecavüz, cinayet gibi suçlarda uygulanmaması öngörülüyor. Böylelikle kadın, çocuklara yönelik bu tip suçları işleyen canilerin cezaları mahkemedeki "saygılı" duruşu, "pişmanlık" duyduğunu ifade etmesi, daha önce hiç suç işlememiş olması gibi nedenlerle hafiflemeyecek.

Çocuk ve kadın katillerinin cezalarında iyi hal ve tahrik indirimi uygulanamayacak.
Sadettin Saran'ın kalbini çalan güzel, başka biri çıktı! Hülya Avşar'dan olay olacak sözler Feraye Tanyolaç’tan mahkemeye 'pireli' ve 'fareli' dilekçe Özcan Deniz'in oğlu Kuzey 6 yaşına bastı Feyza Civelek'ten "Sıla Türkoğlu-Doğukan Güngör" itirafı Aleyna Kalaycıoğlu'nun sözleri ortalığı karıştırdı