Amerika'yı şok eden ses kaydı!...

Cuma günü internete düşen ve ABD'de bomba etkisi yaratan ses kaydında öyle ifadeler yer alıyor ki!..

Amerika'yı şok eden ses kaydı!...

Amerikan Basketbol Ligi (NBA) takımlarından Los Angeles Clippers'ın patronu Donald Sterling'e ait olduğu iddia edilen ses kaydındaki ırkçı ifadelere ilişkin tepkiler giderek büyüyor. Hidayet Türkoğlu'nun da aralarında bulunduğu Clipperslı oyuncular da tepkilerini Golden State Warriors maçında sergiledikleri protestoyla gösterdi.

TMZ haber magazin sitesinde Cuma günü yayımlanan ve ABD'de bomba etkisi yaratan ses kaydında, Cumartesi günü 81 yaşına basan Sterling ile Meksika kökenli siyahi kız arkadaşı V. Stiviano arasında geçtiği öne sürülen bir saatlik telefon görüşmesinin yaklaşık 15 dakikalık bölümü yer alıyordu. Sterling'in söz konusu görüşmede, sosyal paylaşım sitesi Instagram'a efsanevi basketbolcu Magic Johnson ile çekilmiş fotoğrafını koyan Stiviano'ya kızarak, ısrarla kız arkadaşından siyahilerle olan ilişkilerini ortaya dökmemesini ve gizli tutmasını istediği iddia ediliyordu. Tansiyonu giderek yükselen konuşmada kız arkadaşının siyahilerle birlikte görünmesinden fazlasıyla rahatsız olan Sterling'in, "Onlarla yatabilir, istediğini yapabilirsin. Ama senden rica ediyorum siyahları maçlarımıza getirme. Bir daha kendi takımımın maçında Magic Johnson'ı görmek istemiyorum" ifadelerini kullandığı öne sürülüyordu.

Ses kaydını servis ettiğinden şüphelenilen Sterling'in kız arkadaşı, dün avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada, kayıtların sızdırılmasıyla bir ilgisinin olmadığını belirtti.

"CEZA İÇİN ERKEN"

ABD Başkanı Barack Obama'nın "gereken adımı atmaya" çağırdığı NBA Başkanı Adam Silver ise 30 yıla yakın bir süredir LA Clippers'ın sahibi olan Sterling hakkında soruşturma başlatacaklarını duyurdu.

Öncelikle söz konusu ses kaydının orijinal olup olmadığını araştıracaklarını anlatan Silver, kayıtların orijinalliğinin ispatlanması durumunda Sterling'e verilecek herhangi bir cezadan önce, yasal sürecin beklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

ABD Başkanı Obama, tartışma yaratan ses kaydını, Asya ziyareti kapsamında bulunduğu Malezya'da değerlendirdi. Temaslarının ardından Malezya Başbakanı Necip Rezak ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Obama, "NBA Başkanı Adam Silver'ın bu hususta gerekeni yapacağına eminim. NBA ülke çapında geniş taraftar kitlesine sahip bir lig ve bu ligde çok sayıda siyahi Amerikalı oyuncu var. Afrikalı Amerikalı kültüründe basketbolun yeri ve önemi büyük. Ve ben açıkçası NBA'in bunu bir sorun olarak gördüğünü, bu oyunculardan rahatsızlık duyduğunu düşünmüyorum. Amerika ne yazık ki hala geçmişten gelen ırkçı ve ayrımcı tutumlarla mücadele ediyor. Bu meselede ciddi mesafe katedilmesine rağmen arada bir bu tür rahatsızlık veren sesler duyulacaktır. Bizim yapmamız gereken bu tür olaylar karşısında her zaman olduğu gibi kınayıcı tavrımızı açık ve net biçimde ortaya koyarak, çocuklarımıza doğru olanı öğretmek ve elbette toplumun gösterdiği tepkiden hareketle bu konuda nerden nereye geldiğimizi fark ederek umudumuzu kaybetmemektir" dedi.

Sterling'e sert tepki gösterenler arasında Charlotte Bobcats'in sahibi Michael Jordan'ın yanı sıra basketbolu bıraktıktan sonra yorumculuk yapan Charles Barkley ve Shaquille O’Neal ile yıldız oyuncular LeBron James ve Kobe Bryant da vardı.

CLIPPERS'IN ÇOĞU SİYAHİ OYUNCU

KCAL/CBS2 kanalına konuşan NBA tarihinin en başarılı siyahi oyuncularından Magic Jonhson, yaşadığı hayal kırıklığını dile getirirken, NBA Başkanı Silver'a hitaben, "Silver, Clippers takımını satmalı" dedi.

Johnson, Sterling için, "Ona saygı duydum. Onun da bana saygı duyduğunu düşünüyordum. Birisi bana gelse ve ırkçı olduğunu açıkça dile getirse bunu anlarım ve saygı duyarım. Ama yüzüme gülüp, elimi sıkıp bana rol yapar ve ardından benden rahatsız olduğunu, maçlarında görmek istemediğini söylerse bunu anlayamam ve saygı duyamam. Madem böyle düşünüyorsun o zaman niye sahip olduğun takımın yüzde 70'i Afrikalı Amerikalı oyunculardan kurulu?" diye sordu.

Johnson ayrıca, bu olayın kendisini şahsından öte Afrikalı Amerikalılar adına üzdüğünü vurgulayarak, "2014 yılında hâlâ ırk ayrımı yapan insanları konuşuyor olmamız utanç verici" değerlendirmesinde bulundu.

OYUNCULARDAN ANLAMLI PROTESTO

Sterling, dün akşam Oakland'da oynanan Golden State Warriors-Los Angeles Clippers play-off karşılaşmasında tribündeki yerini almazken, maç öncesine kadar ses kaydına ilişkin yorum yapmaktan kaçınan Clippers oyuncuları, ısınırken üzerlerindeki Clippers eşofmanlarını çıkarıp toplu halde sahanın ortasına bıraktılar.

Clippers logosunu gizlemek için ters giydikleri kırmızı eşofmanlarla ısınan oyuncular ayrıca, üzerinde "Clippers" yazmayan mavi formalarla oynamayı ve siyah çorap giymeyi tercih ettiler.

Karşılaşmayı 118-97 kazanan Golden State Warriors, seriyi 2-2'ye getirdi. Hidayet Türkoğlu 13 dakika forma giydiği maçta 3 sayı kaydederken, 2 de ribaunt aldı.

NAACP'DEN BOYKOT ÇAĞRISI

Amerika'da ırka dayalı nefreti ortadan kaldırmak amacıyla 1909 yılında kurulan Siyahilerin Gelişmesi İçin Ulusal Birlik (NAACP) California Başkanı Alice Huffman da yaptığı açıklamada, Clippers taraftarlarını maçları boykot etmeye davet ederek, "Taraftarlara mümkünse Sterling'in ricasını kırmayıp maçlara gitmemelerini öneriyoruz" dedi.

Gelecek ay Los Angeles NAACP'nın 100'üncü yıl dönümü kutlaması nedeniyle düzenlenecek etkinlikte Sterling'e "hayat boyu başarı ödülü" vermeye hazırlanan birlik, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, takipçilerine ödülden vazgeçildiğini duyurdu.

Golden State ile oynanan karşılaşmada bir siyahi taraftar “Ben siyahım”, bir diğer taraftar ise “Maça siyah bir arkadaşımı getirdim” pankartı açarak Sterling’e tepki gösterdi.

Maçı tribünden izleyenler arasında Donald Sterling'in eşi Shelly Sterling de vardı.