ANKA-S ile iddia büyüyecek!

Türkiye, insansız hava aracı sistemlerinde uydu kontrol yeteneğini devreye alarak bu teknolojideki iddiasını büyütecek.

ANKA-S ile iddia büyüyecek!
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre uydudan kontrol yeteneğiyle görev menzili binlerce kilometreye ulaşacak olan ANKA-S, tüm testlerin tamamlanmasıyla bu yıl içinde envantere dahil olacak.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) tarafından geliştirilen ANKA-S, temmuz ayında ilk uydu kontrollü uçuşunu gerçekleştirdi. Proje çalışmalarına 2013’te başlanan ANKA-S için Savunma Sanayi Müsteşarlığı uzmanları ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile kalifikasyon/kabul süreci yürütülüyor. ANKA-S, tüm testleri tamamlandığında bu yıl içerisinde envantere girecek.

6 ARAÇLA AYNI ANDA GÖREV

ANKA-S hava aracının en önemli özelliklerinden birini, görüş hattı mesafesinin getirdiği kısıtlamaları ortadan kaldıracak uydu üzerinden kontrol yeteneğine sahip olması oluşturuyor. Kalkış noktalarından başka bir yerde bulunan Operasyon Eğitim ve Simülatör Merkezi’ndeki kontrol istasyonlarına devirle birlikte 6 adet hava aracı aynı anda bu merkezden yönetilebilecek.

Lazerle konum düzeltme özelliği

ANKA-S hava araçlarında GPS sisteminden bağımsız radarla iniş-kalkış yeteneğine ek olarak pozisyon verisi üreten kritik cihazlara lazerle “konum düzeltme” eklenerek uçuş sırasında oluşabilecek GPS kayıpları ve karıştırmaları için önlemler alındı. Uçağın etkinliğinin artırılmasına yönelik olarak da sistemin tüm bakım arayüzlerinde yapısal iyileştirmeler yapıldı.