Asırlık çınarlar Mustafa Kemal Atatürk'ü anlattı

Atatürk'ü görme şansı yakalayan 100 yaşındaki Meziyet Onur ve 95 yaşındaki Şaban Yaylalı, hatıralarını anlattı...

Asırlık çınarlar Mustafa Kemal Atatürk'ü anlattı
Yeni Asır'da yer alan habere göre Balkan Savaşları'nın ardından Türkiye'ye göç ederek ailesiyle İzmir'e yerleşen subay Şerafettin Bey'in 4 çocuğundan biri olan Meziyet Okur, Hakimiyet- i Milliye İlköğretim Okulu'nda 2'nci sınıfa giderken Atatürk'ün okullarına geldiğini belirterek şunları söyledi:

"O hepimizin kahramanıydı. Sınıfımıza girdi. Yer vermek istedim 'Hayır' dedi, bizimle konuşurken saçlarımı okşadı. Ziyaretin ardından arkadaşlarım saçlarımı ellemek istedi, izin vermedim. Atatürk dokunduğu için 15 gün saçlarımı yıkamadım."

"Bize yeniden ev yaptırdı"

İzmir'de yaşayan 95 yaşındaki Şaban Yaylalı ise Atatürk'ü ilk kez 1926 yılında, Sivas'taki köylerine gelmesiyle gördüğünü belirtti. O dönem köylerinde yaşam şartlarının iyi olmadığını dile getiren Yaylalı, "Babamların da verdiği bir dilekçe var. O dilekçenin karşılığı olarak Atatürk'ün emriyle bize yeniden ev yapıldı" dedi. Yaylalı, Atatürk'ün vefatının kendisini derinden etkilediğini ifade ederek "Hepimiz çok üzgündük, adım atacak takati kendimizde bulamadık. O kadar üzülmüştük. Büyük hizmetleri olan bir kişinin, dünya çapında bir liderin yitirilmesi bizi kalben üzdü ve ağlamalarımız uzun süre devam etti" diye konuştu.