Bağdat’ta diplomasi oyunu

Ortadoğu’da yeni statükoyu belirlemeye yönelik siyasi manevralar devam ediyor. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, Irak’a Riyad ve Tahran arasında arabuluculuk teklif etti.

Bağdat’ta diplomasi oyunu
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Irak İçişleri Bakanı Kasım Muhammed el-Araci, Suudi Arabistan ziyaretinde daha önce Kral Selman’dan gelen bu teklifin bu kez Veliaht Prens tarafından kendisine iletildiğini söyledi.

Ortadoğu’da yeni statükoyu belirlemeye yönelik siyasi manevralar devam ediyor. Son dönemde Bağdad merkezli gelişmeler bu manevralar içinde ayrı bir öneme sahip. Son yıllarda özellikle Suriye iç savaşı ve Yemen’e yönelik askeri müdahale nedeniyle sık sık Tahran ile gerilim yaşayan Riyad’dan, Mukteda Sadr hamlesinden sonra dikkat çeken bir adım geldi. Riyad yönetimi Bağdad’a arabuluculuk teklif etti. Irak İçişleri Bakanı Kasım Muhammed el-Araci, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Tahran-Riyad geriliminin azaltılması için Irak’ın resmen ara bulucu olmasını istediğini belirtti.

Talep Riyad’tan geldi

İran İçişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan habere göre, Erbain merasimlerine katılacak İranlıların konaklamasıyla ilgili mutabakat zaptının imzalandığı törende konuşan Irak İçişleri Bakanı Araci, geçen ay Suudi Arabistan’a gerçekleştirdiği ziyarete işaret ederek, “Bu ziyaret kapsamında Veliaht Prens bin Selman’la görüştüm. Bin Selman, Tahran-Riyad geriliminin azaltılması için Irak’ın resmen ara bulucu olmasını istedi. Bundan önce de Kral Selman bu talebini bildirmişti” dedi.

Irak dostça ilişkiden yana

Irak’ın iki ülke arasında dostça ilişkiler kurulmasından yana olduğunu vurgulayan Araci, “Söz konusu görüşmede İranlı hacılara saygılı davranmaları gerektiğini söyledim. Bin Selman’dan İranlıların Baki Mezarlığı’nı ziyaret etmelerine müsaade edilmesini istedim. Biliyorsunuz Baki Mezarlığı bu sene İranlıların ziyaretine açık bırakılmıştır. Irak olarak, İran ve Suudi Arabistan arasında dostça ilişkilerin kurulmasından yanayız, çünkü bu konu bölgenin güven ve istikrarı için büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

Sadr’dan önemli temaslar

Iraklı Şii lider Mukteda Sadr, geçtiğimiz ay 11 yıl aradan sonra Suudi Arabistan’a bir ziyaret gerçekleştirmiş ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’la görüşmüştü. Sadr’ın kritik ziyareti Riyad’ın Bağdat üzerindeki İran etkisini dengeleme çabası olarak değerlendirilmişti. Mukteda Sadr geçen hafta sonu da Suudi Arabistan’ın yakın müttefiği Birleşik Arap Emirliklerine bir ziyaret gerçekleştirdi.

Bahreyn'den temas

Bahreyn Dışişleri Bakanı Halid bin Ahmed Al Halife, Irak’ın başkenti Bağdat’ta Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Başbakanı Haydar el-İbadi ve Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi ile görüştü. Cumhurbaşkanı Masum, Halife’yi kabulünden sonra yaptığı açıklamada, ülkesinin başta Bahreyn olmak üzere Körfez’deki ülkelerle bölge halklarının istikrar ve ilerlemeye yönelik beklentilerini gerçekleştirmek için iş birliği ilişkilerini ortak çıkarlar temeli üzerine geliştirmeyi arzuladığını belirtti. Başbakan İbadi de Halife ile görüşmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, Irak’ın DEAŞ terör çetelerine karşı zaferler elde ettiğini ve topraklarının kontrolünü sağlamayı sürdürdüğünü ifade ederek bölgesel bütünleşmenin ve bölgedeki halkların çıkarlarının güçlendirilmesinin önemine değindi.

E-postalarda İran itirafı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın 2015’te başlattığı Yemen operasyonunu bitirerek ülkeden ayrılmak istediği iddia edildi. Middle East Eye tarafından ortaya çıkartılan e-postalara göre, Selman, İran ile mücadele ettiği bir dönemde Yemen’den çıkmayı istiyor. BAE Büyükelçisi Yusuf el-Uteybe’nin e-postalarından çıkan bilgilere göre, ABD’deki Yahudi lobisinin önde gelen isimlerinden Martin Indyk, Muhammed bin Selman’ın ABD’li yetkililere Yemen’den çıkmak istediğini ve ABD’nin koordinesinde İran’la diyaloğa girebileceğini aktardığı belirtiliyor. Muhammed bin Selman, Nisan-Haziran 2017’de ise Veliaht Prens Naif’in yerine birinci Veliaht olarak ilan edilmişti.