CIA fena çuvalladı!

Fidel Castro’nun ölümünün ardından en çok konuşulan konulardan biri de suikast girişimleri oldu.

CIA fena çuvalladı!
Sabah'ta yer alan habere göre mafyadan zehirli süte, suikastçi sevgiliden patlayan istiridyeye kadar birçok sıradışı yönteme rağmen Castro 90 yaşında hastanede hayatını kaybetti...

CASTRO'YA YÖNELİK 600'DEN FAZLA SUİKAST GİRİŞİMİ BOŞA ÇIKTI

Küba devriminin lideri ve yarım asırlık devlet başkanı Fidel Castro'nun ölümün ardından ülkede yas ve anma törenleri başlarken, Castro'ya düzenlenen 638 suikast de dünya basının ön sıralarına çıktı. CIA'in Castro'yu öldürmek için denemediği yol kalmadığı söylenirken, Castro'nun eski istihbarat şefi Fabian Escalante en sıradışı suikast girişimlerini şöyle sıralamıştı:

İtalyan mafyasıyla anlaşmak: "Olimpiyatlarda suikastten kurtulma oyunları olsaydı, altın madalya benim olurdu" diyen Castro'yu öldürmek için ABD istihbaratı 1960'larda İtalyan mafya üyleri Santo Trafficante ve Salvatore Giancana'yla masaya oturdu. Ancak bu girişim Kübalı güvenlik yetkilileri tarafından engellendi.

Dalgıç kıyafeti ve patlayan istiridye: Dalış yapmayı seven Castro'ya zehirli dalgıç kıyafeti verilmek istendi, ancak bu kıyafet Castro yerine başka bir dalgıca ulaştı. Bir diğer girişim de Castro'nun kaçırmak istemeyeceği bir istiridyeye bomba yerleştirmek üzerineydi. Ancak CIA, bu planın da boşa çıkacağını düşünerek vaz geçti.

Çikolatalı süt: Escalante'nin anlattıklarına göre 1963 yılında Castro'nun çikolatalı sütüne zehirli aspirin atmaya çalışan bir garson asprin kutusunu buzluğa koydu. Ancak garson, buzluğa yapışan kutuyu çıkarmaya çalışırken kutu parçalandı ve girişim ortaya çıktı.

Sakalları döken zehir ve uyuşturuculu stüdyo: CIA'in Castro'yu öldürmek kadar onu itibarsızlaştırma girişimleri de oldu. Hayatı boyunca sakallarını kesmeyen Castro'yu gülünç duruma düşürmek için sakal döken bir kimyasalın, Castro'nun ayakkabısına veya purosuna bulaştırılması düşünüldü. Bir diğer girişim de Castro'nun ulusa sesleneceği stüdyoya uyuşturucu bulaştırarak onun sürekli gülmesini sağlamak üzerineydi.

Zehirli kalem: CIA, 1960 yılının başlarında Kübalı bir yetkiliyle iletişime geçti ve ondan Castro'ya zehirli kalem vermesini istedi. Ancak Kübalı bu öneriyi reddetti.

Kızgın sevgili: Fidel Castro'dan çocuğu olmasını isteyen ancak bu isteği Castro tarafından reddedilen Marita Lorenz de CIA'in irtibat kurduğu kişilerdendi. Ancak kızgın sevgili tereddüde düşünce bu girişim de gerçekleşmedi.

KÜLLERİ DÖRT GÜN KÜBA'YI GEZECEK

Fidel Castro'nun ölümünün ardından Küba'da halk anma törenleri ve yas için çeşitli etkinlikler düzenlemeye başladı. Fidel'in de mezun olduğu Havana Üniversitesi'nin önünde mumlar yakılırken, bugünden itibaren ada halkının başkent Havana başta olmak üzere birçok şehirde sokaklara çıkarak yarım asırlık liderlerini anacağı kaydedildi. Castro'nun vasiyeti üzerine yakılan bedeninin külleri, 1959'daki Havana'ya yürüyüşü anmak için dört gün boyunca ülkeyi gezecek

KARDEŞİ CENAZEYE GİTMEYECEK

Fidel Castro'nun, muhalif tavırlı olan ve 50 yıldır ABD 'de yaşayan kardeşi Juanita Castro ağabeyinin ölümü dolayısıyla üzüntülü olduğunu ancak cenaze için Küba'ya geri dönmeyi düşünmediğini söyledi. Castro rejimine karşı olduğu için Küba'ya gitmeyen Juanita "Ancak bilin ki kimsenin ölümüne sevinmiyorum" ifadelerini kullandı.