Hafızasını kaybeden gencin şaşırtan öyküsü!

Yolu İzmir Karabağlar’daki bir karakola düşen hafızasını yitirmiş Azeri genç, üzerindeki tişört ve eşine ancak filmlerde rastlanabilecek 48 saatlik bir macera...

Hafızasını kaybeden gencin şaşırtan öyküsü!
Yeni Asır'dan Fatih Şendil'in haberine göre 25 Nisan Salı sabahı saat 10.00 sıralarında İzmir'in Karabağlar ilçesindeki bir polis karakolunun kapısından nefes nefese 25-30 yaşlarında genç bir erkek girdi.

Neden geldiğini soran polis memuruna verdiği "bilmirem" yanıtı, karakolda kısa süreli panik yaşanmasına yol açtı. Genç adam Azeri Türkçesiyle konuşuyordu.

Bu nedenle sorulan soruları güçlükle anlıyor, verdiği yanıtlar da tam olarak net olmamakla birlikte güçlükle anlaşılıyordu. Karakolda görevli polisler, genci hemen karakol amirinin yanına götürdü.

"Adın ne" sorusunun yanıtı da "bilmirem" oldu, "nerelisin" sorusunun yanıtı da... Polis şaşkındı, ancak gelen kişi sanki hafızasını kaybetmişti. Hiç bir şey hatırlamadığını söylüyordu. Polis memurları, gence çay ısmarladı, bir sandalyeye oturtup belki biraz nefeslenirse konuşur diye umdu.
Bir kaç memur daha şansını denemek için sorular sordu, ama sonuç alınamadı.

TİŞÖRTTEKİ LOGO

Vakit öğleyi bulmuş, karakoldakiler acıkmıştı. Kimliği meçhul genç de açtı. Hep birlikte sık sık yemek yedikleri esnaf lokantasından yemek söylediler.

Karakolda yemek yerken polislerden birinin dikkatini gencin üzerindeki Türkiye'nin en bilinen markalarından birine ait tişört çekti. "Bu tişörtü nereden aldın?" sorusu da havada kaldı. Karakolda arkadaşından bir makas isteyen polis memuru, o gencin yaka kısmındaki tişörtün barkod numarasını kesti, internetten o mağazalar zincirinin İzmir'deki bir şubesinin telefonunu buldu ve aradı.
Acaba ellerinde barkod numarası bulunan bir tişörtün hangi mağazalarından, ne zaman, kime satıldığını öğrenmek mümkün müydü? diye sordu.

İSTANBUL MERKEZ

"Bir dakika lütfen" diyen telefondaki ses geri döndüğünde, "Siz en iyisi İstanbul'daki merkezimizi arayın. Belki onlar yardımcı olabilir" diyerek, aranması gereken telefon numarasını verdi. Hemen İstanbul'u arayan memur, durumu anlattı.

Kestiği parçadaki bilgileri, karakolun ve kendisinin cep telefonu numarasıyla birlikte verdi. Bundan sonrası beklemekti. Ekipler bir yandan da Türkiye'nin dörtbir yanındaki "kayıp" başvurularını mercek altına almıştı. Ama herhangi bir ilerleme sağlanamadı. Türkiye'de mi yaşıyordu, yoksa Azerbaycan ya da bir başka ülkeden mi gelmişti? Hiçbir ipucu yoktu. Gencin hafızası geri gelecek gibi görünmüyordu. O gün karakolda geceledi.

YANIT GECİKMEDİ

26 Nisan sabahı İstanbul'dan beklenen telefon geldi. Barkod numarası verilen tişört, 13 gün önce o ünlü giyim mağazasının Iğdır şubesinden satılmıştı.

Genel müdürlükteki yetkililer, tişörtün saat kaçta satıldığını belirlemiş, istenmesi halinde güvenlik kamerası kayıtlarını bile verebileceklerini belirtmişlerdi.

Peki, tişörtü kim satın almıştı? Kayıtlara göre ellerinde bir de isim vardı: Qasım Rahimov. Ama tişörtü satın alan kişiyle polisin elinde bulunan aynı kişi miydi? Bu da internet üzerinden ulaştırılan kamera görüntüleriyle netleşti. Iğdır'daki mağazadan tişörtü alan bir gün önce sabah karakola gelen o hiçbir şey hatırlamayan Azeri gençti. Peki ama kimdi bu Qasım Rahimov?

FACEBOOK'TAKİ QASIM

Kısa süre sonra Qasım Rahimov'un 13 gün önce Azerbaycan'a bağlı Nahcivan'dan geldiği tespit edildi. Karakoldaki memurlar, Qasım'ın kim olduğunu ortaya çıkarmaya kararlıydı. İlçe Asayiş Bürosu'ndan birinin aklına Facebook hesaplarını kontrol etmek geldi.

Girip baktıklarında Azeri uyruklu 26 yaşındaki Qasım Rahimov'un hesabına ulaştılar. Adres bilgilerine de ulaşan memurlar, yine Facebook üzerinden ailesiyle bağlantı kurdu. Ailesi de o günden sonra bir daha kendisiyle bağlantı kuramadıklarını beyan etti. Bildikleri kadarıyla Qasım, İzmir'e gitmek istiyordu. Hayali Çeşme'de tatil yapmaktı.

Tüm bildikleri buydu. Daha sonra polis, herhangi bir belgesi ve kaydı bile bulunmayan genci İzmir geri gönderme merkezine teslim ederek, sınır dışı işlemlerinin yapılması için gerekli çalışmayı başlattı.

AKILLARDAKİ SORU İŞARETLERİ

Karabağlar Polis Karakolu'ndaki memurlar, 48 saatlik bir sürede tişörtten yola çıkarak hafızasını kaybeden gencin kimliğini ortaya çıkarmış, ailesine ulaşmıştı. Dikkatli ve özenli çalışmaları sayesinde bu genci kurtarmışlardı. Ama yine de geride pek çok soru kaldı. Qasım'ın Çeşme'de başına neler gelmişti? Vücudunda herhangi bir darp ya da yara izi yoktu. Peki başta pasaportu olmak üzere kişisel eşyalarına ne olmuştu? Hafızasını neden kaybetmişti? Bunun nedeni uyuşturucu madde kullanması olabilir miydi? Peki yolu Karabağlar'daki o karakola nasıl düşmüştü?
Galiba bu soruların yanıtları hiçbir zaman bulunamayacak.