Her çalışan kıdem tazminatını alacak!

Her çalışanın kıdem tazminatı alması için hazırlanan teknik çalışma tamamlandı. Çalışanın tazminatına güvence getiren sistem, birkaç hafta içinde paydaşlarla görüşülerek hayata geçirilecek.

Her çalışan kıdem tazminatını alacak!
Takvim'de yer alan habere göre kıdem tazminatında yeni sistem için son viraja girildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Kıdem Tazminatı Fonu kurulmasını içeren çalışma, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda değerlendirilerek sosyal taraflara gönderilecek. Birkaç hafta içerisinde paydaşlarla görüşülerek, düzenleme için düğmeye basılacak. Yeni sistemin bu yıl içinde hayata geçmesi bekleniyor.

ÇOĞUNLUK MAĞDUR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, dün gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Var olan sistemden dolayı yüzde 80 oranında bir kesimin mağdur olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, "Bedelini çalışan insanımız ödüyor. Ana sorunu böyle görmek lazım. 13 milyon çalışanımızın 10 milyonunun mağdur olduğu bir sisteme daha çok rıza mı göstereceğiz. Yeni sistem güvenceli olacak, hakkaniyetli, şeffaf, sürdürülebilir olacak. Bütün ana parametreleri binanın ana kolonları gibi işçi kardeşlerimizin alın terini koruyacak şekilde 4 ana başlığın üzerine şekillendirmeye çalışıyoruz" dedi.

4 BAŞLIK ALTINDA

Müezzinoğlu, teknik çalışmaların önceki gün itibariyle tamamlandığının bilgisini verdi. 4 başlık altında teknik çalışmaların tamamlandığını söyleyen Bakan Müezzinoğlu, yakın zamanda paydaşlarla da görüşerek ortak bir karar alınacağını belirtti. Müezzinoğlu, "Yüzde 70 ortak paydada buluşmayı başarabilirsek önümüzdeki süreçte hükümet düzenlemeyi parlamentoya götürür. Bir çalışma sürecine daha ihtiyacımız var" şeklinde konuştu. Yeni sistemde kıdem tazminatı çalışanın kontrolünde olacağı için fonun garantisi ile korunacak.

İSTER KAL İSTER GEÇ

Sistemin işleyişi Avusturya uygulamasına benzeyecek. Avusturya modeli fonda toplanan paranın işçiye kesin geri dönüşü üzerine kurulu bir sistem. Buna göre; sistemde biriken para Emeklilik Gözetim Merkezi'nde çalışan adına açılan hesapta nemalandırılıyor. Belli bir süre sonra çekme
hakkı bulunuyor. Yeni düzenleme, yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılan sözleşmeleri kapsayacak. Reform öncesi imzalanan sözleşmeler için işçi eski sistemde kalabildiği gibi, yeni sisteme de geçebilecek. Yeni sisteme geçiş çalışanın tercihine bırakılacak.

İSTİFA EDEN ALACAK

1 gün çalışanın da istifa edenin de işvereni iflas edenin de tazminat alabilmesini sağlayacak sistem şöyle işleyecek:

Her işçi adına bir hesap açılacak, işveren her ay bu hesaba tazminat ödeneğini yatıracak.
Tazminat hesapta birikecek. Ayrıca devletin de sisteme katkı vermesi bekleniyor.
Biriken para yatırım araçlarında değerlendirilecek.
Paranın hangi yatırım araçlarında değerlendirileceğine çalışan kendisi karar verecek.
Sistem şeffaf olacak. Çalışan birikimini takip edebilecek.
İşyeri değiştirenin tazminat hesabı taşınacak, kayıp olmayacak.
Biriken parayı işçi belli bir süre çekemeyecek.
Bazı hallerde erken çekilebilecek.
Emekli olurken tamamı çekilecek.
Yasa sonrası iş hayatına atılanlar, otomatikman sisteme geçecek.