Kral Selman: 'İstikrarımızla oynatmayız'

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al-Suud, "Kimsenin güvenliğimiz ve istikrarımızla oynamasına müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Kral Selman: 'İstikrarımızla oynatmayız'
CİHAN'da yer alan habere göre Selman bin Abdülaziz Al-Suud, kral oluşunun ardından dün akşam Al-Yamama sarayında ilk kez Suudi vatandaşlara hitap etti. Güvenliğin büyük bir nimet olduğunu ve vatandaşın refaha kavuşmasının temeli olduğunu söyleyen Kral, "Suudi Arabistan bütün vatandaşları ve bölgeleri eşit, aralarında hiçbir fark yok. Ülkemizde her vatandaş ve değerli ülkemizin her bölgesi ilgim ve himayem dahilindedir. Bir vatandaşın diğerinden bir bölgenin diğer bölgeden farkı yoktur" diye konuştu.

Anlaşmazlık ve ayrımcılık sebeplerine karşı ısrarla duracaklarını belirten Suudi Kralı, birliğe zarar verecek her türlü girişimi engelleyeceklerini ve bütün vatandaşların hak ve yükümlülüklerde eşit olduğunu ifade etti. Bu gayretleri gerçekleştirmede ise basına büyük sorumluluğun düştüğünü vurgulayan Kral Selman, yetkililere seslenerek vatandaşların işlerinde kolaylık sağlamalarını istedi. Bunun için devletin kontrol mekanizmalarına gerekli talimatları verdiklerini söyledi.

"PETROL ARAMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Geçen senelerde yaşanan petrol fiyatlarındaki artışın Suudi ekonomisine olumlu bir etki yaptığına dikkat çeken Kral Selman, birden fazla gelir kaynağına dayanan güçlü bir ekonomi oluşturmak için çalışacaklarını belirtti.

Kral Selman, son zamanlarda petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün Suudi ekonomisine olan etkisini azaltacaklarını belirtti. Petrol, doğalgaz ve diğer doğal kaynak arama çalışmalarına devam edeceklerini kaydeden Selman, "kapsamlı kalkınma politikası" çalışmalarını sürdüreceklerini de dile getirdi.

Orduyu ve güvenlik güçlerini geliştireceklerini söyleyen Kral, askerlere "Siz vücuttaki kalp gibisiniz. Siz vatan zırhı ve koruyucususunuz. Her biriniz bana çok yakınsınız, hepiniz benim himayem ve güvencem altıdasınız" ifadelerini kullandı. Suudi Arabistan dış politikasına da değinen Kral Selman, daha önce ülkesinin imzaladığı anlaşmalara bağlı kalacaklarını, ülkesinin içişlerine müdahale edilmesine müsaade etmeyeceklerini vurguladı.

"ÖNCELİĞİMİZ BAŞKENTİ KUDÜS OLAN BAĞIMSIZ FİLİSTİN DEVLETİ"

Uluslararası arenada Arap ve İslam sorunlarının çözümü için daima çalışacaklarını aktaran Selman, önceliklerinin başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması ve Filistin halkının yasal haklarını elde etmesi olduğunu belirtti. Kral, Arap ve İslam birliğinin sağlanması için her türlü tehlike ve sorunların karşısında olacaklarını, dünyada güvenlik ve istikrarın sağlaması için gayret göstereceklerini, adalet ve barış ilkesini koruyacaklarını, sorunların kuvvet ve şiddet yolları ile değil barışçıl ve diyalog çerçevesinde çözülmesini için çalışacaklarını ifade etti.

Terör ve aşırıcılığın yayıldığına dikkat çeken Kral Selman, "Suudi Arabistan bununla tüm şekilleriyle mücadele etmeye önem verdi. Bu belanın kökünden kalkması için dost, kardeş ülke ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yaptı. Biz bu dünyanın bir parçasıyız, karşılaştığı zorlukları ve sorunları yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

Allah'ın Suudi Arabistan'a Haremeyn'e hizmet şerefini ihsan ettiğini söyleyen Suudi Kralı Selman, "Suudi Arabistan kurulduğu günden beri İslam'a hizmet, hacı ve umrecilerin görevlerini rahat ve kolay bir şekilde yapmaları için görev ve sorumluluğunu yerine getirmeye çalışmıştır" diye konuştu.