Kripto albaylara ankesör baskını

FETÖ’nün TSK’daki ByLock’u olarak nitelendirilen ‘ankesörlü telefon’ soruşturmasında 447 ankesörlü telefonun incelenmesi sonucu mahrem imamlar tarafından periyodik ve ardışık olarak arandığı tespit edilen 72 albay hakkında gözaltı kararı verildi. Şüphelilerden 25’inin aktif görevde olduğu belirtildi

Kripto albaylara ankesör baskını
Yeni Şafak'tan Osman Özgan'ın haberine göre FETÖ'nün TSK'daki yapılanmasına ağır darbe vuran 'ankesörlü-kontörlü telefon' soruşturmalarında operasyonlar sürüyor. Son olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli kripto albaylar için düğmeye bastı. FETÖ'nün TSK'daki ByLock'u olarak nitelendirilen 'ankesörlü telefon' soruşturmasında kritik birimlerde çalışan 72 albay için gözaltı kararı verildi.

5 BİN FETÖ'CÜYE ULAŞILDI

15 Temmuz sonrası FETÖ'nün mahrem yapılanmasında görevli imamların, deşifre olmamak için kendilerine bağlı örgüt üyesi askerler ile ankesörlü veya büfelerdeki kontörlü telefonlardan irtibat sağladığı ortaya çıkarıldı. Ankara Başsavcılığı'nca HTS kayıtları çıkarılan telefonlardan 5 bin civarında FETÖ'cü askerin ismine ulaşıldı. Yaklaşık 2 bini hakkında başka soruşturmalar kapsamında adli işlem yapıldı.

65 ALBAY GÖZALTINA ALINDI

Geriye kalan yaklaşık 3 bin kripto askerle ilgili operasyonlar da hız kazandı. Daha önce Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Komutanlığı bünyesinde görevli 82 subaya yönelik operasyon düzenlendi. Ankara ve ilçesindeki 447 ankesörlü telefonun incelenmesi sonucu tespit edilen 72 albay hakkında ise dün gözaltı kararı verildi. 14 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda şu ana kadar 65 şüpheli gözaltına alındı.

GÖZALTINDAN HABERLERİ OLMUŞ!

Soruşturma dosyasında yer alan bilgilere göre, şüphelilerin, mahrem imamlar tarafından periyodik ve ardışık olarak arandığı belirtildi. Şüphelilerden 25'inin hala aktif görevde olduğu, geriye kalan 47'sinin ise kısa bir süre önce idari soruşturma nedeniyle görevden uzaklaştırıldıkları bildirildi. Bazı şüphelilerin kısa süre önce emekliliklerini istedikleri ortaya çıktı. Şüphelilerin ankesörlü telefon soruşturmalarının hız kazanmasıyla deşifre olduklarını anladıkları için emeklilik başvurusunda bulunduğu değerlendirildi.

KRİTİK GÖREVLERDELER

Şüpheli listesinde şube müdürü, kurmay başkanı gibi görevlerde bulunan isimlerin olduğu ifade edildi. Bunların arasında 2. Ordu Komutanlığı'nda görevli albaylar Baki K., Murat D., Çanakkale'de görevli Kurmay Başkanı Serdar D., Kırklareli'nde görevli Osman A., 4. Kolordu Komutanlığı'nda Şube Müdürü Akay B., Samsun'da görevli kurmay başkanlar Mehmet E.K., Ahmet U. olduğu öğrenildi. 15 Temmuz gecesi Ankara'ya mermi yağdıran helikopterlerin havalandığı Kara Havacılık Komutanlığı'nda görevli Burhan G., Ahmet Ş., Mustafa K., Asır B.'nin de listende bulunduğu öğrenildi.

Mahrem yapı çökertildi

FETÖ’nün “mahrem askeri yapılanması”na yönelik birçok ilde operasyon düzenlendi. Ağrı’da darbe davalarının görüldüğü Silivri İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mustafa Yoldaş’ın bulunduğu 21 şüpheli şüpheli gözaltına alındı. Yoldaş’ın önceki görev yeri olan Ağrı’nın Patnos ilçesinde örgütün rütbeli askeri imamları tarafından ankesörlü telefonlardan arandığının tespit edildiği öğrenildi. Tokat’ta, mahrem askeri yapılanmada görev yapan 15 kişi Sivas’ta da 9 kişi yakalandı. Bolu’da TSK’ya sızan FETÖ’cülerden gözaltına alınan 16 şüpheliden 14’ü adliyeye getirildi.