Mahkeme: ‘Ceza verdik, vicdanımız yaralı’

Diyarbakır’da, 14 yaşındaki kızla evlenen gence 8 yıl 4 ay hapis cezası veren mahkeme, “Ceza veriyoruz ama vicdanları zorlayan bir karar. Yasama organının düzenleme yapması gerek” dedi.

Mahkeme: ‘Ceza verdik, vicdanımız yaralı’
Sabah'tan Özgür Cebe'nin haberine göre Diyarbakır Bağlar'da, Mehmet İzgi (28) imam nikâhıyla 14 yaşındaki Tuba İzgi ile evlendi. Yaşı küçük olduğu için resmi nikâh yapamayan çiftin bu evlilikten 2011'de bir kızları oldu. Hastane kayıtlarında Tuba'nın yaşının küçük olduğu ortaya çıkınca koca tutuklandı ve hakkında "Çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan dava açıldı. Tuba İzgi ifadesinde eşiyle severek, kendi rızasıyla evlendiğini belirterek, "Yaşım küçük diye nikâh kıyamadık. Kocam cezalandırılırsa ben ve kızım daha çok mağdur olacağız" dedi.

YARGITAY ONADI

Dava görülürken, Adli Tıp'tan genç kızın beden ve ruh sağlığının bozulmadığına dair rapor geldi.

Mahkeme 1 yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Mehmet İzgi'yi, eşinin şikâyetçi olmaması, resmi evli olup müşterek çocukları olduğu için 8 yıl 4 ay hapisle cezalandırdı. Yargıtay cezayı onadı. Koca hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Gerekçeli kararda, mahkumiyet kararının mahkeme heyetini de vicdanen rahatsız ettiği belirtilerek, "Benzer olaylarla ilgili düzenleme yapılması ne zaman gündeme gelse, 'İnsanlar tecavüzcüleriyle evlendirilerek sanıklar cezadan kurtarılıyor' şeklinde algı yaratılarak konu gerçek amacından saptırılmaktadır. Gerçekten de insanlar tecavüzcüleriyle evlendirilmemelidir. Ancak karşılıklı rızaya dayalı olaylarda taraflar şayet evlenmişse bir düzenlemenin yapılması kamu yararı açısından oldukça gereklidir" denildi.