Mustafa Akıncı: "Rum kesimi, Akdeniz'de tek taraflı adımlar atıyor"

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, "Rum kesimi, Doğu Akdeniz'deki Kıbrıs'a ait olan doğalgaz yataklarını sadece kendilerine aitmiş gibi algılayıp o yönde tek taraflı adımlar atıyor" dedi.

Rum kesimini uyardı!
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Güney Kıbrıs Rum kesiminin, Doğu Akdeniz'de Kıbrıs'a ait olan doğalgaz yataklarını sadece kendilerine aitmiş gibi algılayıp o yönde tek taraflı adımlar attığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Cumhuriyet Meclisi'nde temsil edilen siyasi parti genel başkanlarıyla Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi.

Yaklaşık 3 saat süren görüşme sonrası açıklamada bulunan Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının doğalgaz konusunu gerginlik olmaktan çıkarıp işbirliği alanı haline dönüştürme yönünde birçok kez çağrıda bulunduğunu, bu çağrılara olumlu yanıt alamadıklarını ifade etti.

"Rum kesimi, Akdeniz'de tek taraflı adımlar atıyor"

Akıncı, Akdeniz'de çıkan doğal kaynaklarda Rumların ne kadar hakkı varsa, Kıbrıs Türklerinin de hakkı bulunduğuna işaret ederek, "Kıbrıs adası ve etrafındaki zenginlikler gerek Kıbrıslılar için gerekse bölge ülkeleri için potansiyel zenginlikler içeriyor. Rum kesimi, Doğu Akdeniz'deki Kıbrıs'a ait olan doğalgaz yataklarını sadece kendilerine aitmiş gibi algılayıp o yönde tek taraflı adımlar atıyor." şeklinde konuştu.

BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Spehar ile görüşme

Gelecek hafta başlarında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar ile görüşeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, New York'tan da bazı temsilcilerin ilerleyen dönemde gelebileceğini, bu gayri resmi temasların müzakerelere ilişkin niyet araştırması olarak görülebileceğini kaydetti.

Akıncı, Kıbrıs sorununa ilişkin her şeyi Türk tarafından bekleyen bir anlayışın olamayacağını, Kıbrıs Türk halkının çözüm istediğini her zaman gösterdiğini, bunu Rum tarafı dışında bütün dünyanın görüp anladığını ifade etti.

Kıbrıs Türk tarafından bunun ötesinde bir adım beklenmemesi gerektiğini vurgulayan Akıncı, “Kıbrıs Türk tarafı olarak bir vicdan huzuru içindeyiz. Bugüne kadar yaptıklarımız ve ortaya koyduklarımızla hem halk hem liderlik olarak bir vicdan huzuru içindeyiz. Bundan sonraki gelişmeleri Rum liderliğinin tavrı belirleyecek." değerlendirmesinde bulundu.