Selcen doktora tezi için böyle yaşayacak!

Moğolistan bozkırlarında ‘Kayıp Türkler’ olarak adlandırılan Dukha Türkleri’ni Türkiye’ye tanıtan antropolog Selcen Küçüküstel, 1 yıl Dukhalarla birlikte kalacak.

Selcen doktora tezi için böyle yaşayacak!
Milliyet'ten Gökhan Karakaş'ın haberine göre Moğolistan’ın ortasında ulaşılması zor bozkırlarda yaşayan Dukha Türkleri’ni Türkiye’ye tanıtan antropolog Selcen Küçüküstel, bu kez doktora çalışması 1 yıl Dukhalarla birlikte kalacak. Küçüküstel, ‘Kayıp Türkler’ olarak adlandırılan Dukhaların dilleri ve kültürlerini çalışmasına yansıtacak.

Orta Asya’nın yüksek bölgelerindeki ormanlarında(tayga) halen ilkel koşullarda ve doğayla içiçe yaşayan Dukha halkı, 2012’de Türkiye’de tanınmıştı. Sadece 50 aileden yaklaşık 500 kişinin kaldığı tahmin edilen Dukhaları Moğolistan’ın kuzeyinde bulan antropolog Selcen Küçüküstel lüksek lisans tezini bu kültürü inceleyerek yapmıştı. Yüksek lisans çalışması için Dukhalarla 3 ay geçiren genç antropolog bu kez doktora tezi için yeniden Moğolistan’a gitti.

Göçebe bir halk olan dukhaların ren geyikleri ile sürdükleri yaşamı incelemek isteyen Küçüküstel, yaklaşık 1 yıl çadırda yaşayacak. Dağların ortasında yüksek ağaçların arasında kurdukları çadırlarda yaşamlarını sürdüren Dukhaların doğa ile kurdukları yakın ilişkileri gözlemleyen Küçüküstel, çok az kasabaya inecek.

Su ve elektrik gibi ihtiyaçlardan 1 yıl boyunca uzak kalacak olan Küçüküstel, temizlik ve yemek gibi temel ihtiyaçlarını da çadırda karşılayacak.