Selülite karşı önleminizi alın

Selülite karşı en etkili çözüm; kas dokumuzu geliştirmek, korumak ve güçlendirmektir...

Selülite karşı önleminizi alın
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Selülit; deri altında olan yağ dokularının şişerek şekillerinin bozulması sonucu oluşan portakal kabuğu şeklindeki görünümdür. Selülite karşı en etkili çözüm; kas dokumuzu geliştirmek, korumak ve güçlendirmektir...

HAREKETSİZLİK, ZAYIFLIK CİNSİYET ETKİLİYOR

Kas dokusunu etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar;  kalıtım, yapım dönemi olan büyüme ve gelişme sürecinde doruk kas ve kemik kütlesinin miktarı, ırk farklılığı, yaş, cinsiyet, birtakım hormon bozuklukları, hareketsizlik, aşırı zayıflık, aşırı şişmanlık, aşırı tuz ve kafein alımı, sigara, alkol,  yetersiz beslenme, besin elementleri emilimini azaltan ilaçların kullanımı gibi sıralanabilir.

KAS DOKUNUZU ARTIRMAK İÇİN

Fiziksel aktivite yapın. Düzenli ve yeterli yapılan fiziksel aktivite kas ve kemik yapısını güçlendirir ve korur. Cildiniz sağlıklı ve pürüzsüz olur, selülit oluşmaz.

Yeterli miktarda su için. Yeterli miktarda sıvı vücutta düzgün dolaşım sağlamak için çok önemlidir. Aşırı miktarda tüketilen çay, kahve ve kolalı içecekler su kaybı oluştururlar, ayrıca  içerdikleri kafein nedeni ile selülit oluşumunu arttırırlar.

Doğru kaynaklardan yeterli miktarda protein tüketin Protein, dokuların gelişmesini ve onarılmasını sağlayan temel besin elementlerinden bir tanesidir. Her gün yeterli miktarda protein tüketmelisiniz. Ve protein ihtiyacının yarısından fazlası hayvansal protein kaynakları olan etler, yumurta ve süt ürünlerinden olmalı. Haftada 2 gün balıketi, 2–3 gün yağsız, derisiz tavuk eti, 1 gün ise yağsız kırmızı et tüketmeye özen gösterin. Geri kalan kısmı ise tahıl ürünleri, kuru baklagiller, fındık, fıstık ve ceviz gibi yağlı tohumlar olarak bitkisel protein kaynaklarından karşılamalısınız. 

Sağlıklı karbonhidratlar tüketin. Ekmek, pilav, makarna gibi karbonhidrat grubu yiyecekleri rafine olanlar yerine kepekli, tam buğday, tam çavdar ve kabuklu pirinç gibi natürel ve entegre olanlarını tüketmek karbonhidrat kalitesini arttırmak ile birlikte B grubu vitaminlerinin ve bitkisel protein alımını da arttırır. Boş kalori olan ve besin kalitesi düşük beyaz şeker tüketimi hem şişmanlamaya hem de selülite neden olur.

Folik asit kaynaklarını ihmal etmeyin. Folik asit hücre yenilenmesinde görevli bir vitamindir. Kas yapısının oluşmasından ve korunmasında işlevi vardır. Folik asitin bu önemli işlevinden yeterince yararlanmak için haftada 2–3 kez kuru baklagil ve her gün koyu yeşil yapraklı sebze çeşitlerinden ve 1 su bardağı yoğurt tüketmeli, uygun olan her yiyecek ve içeceğe sos olarak limon kullanmalısınız.

C vitamini almak çok önemli. C vitamini bağışıklık hücrelerinde yer almanın yanında ciltteki elastik dokunun oluşmasında etkilidir. C vitamini vücutta depolanamaz, her gün yeterli miktarda C vitamini almak zorundayız. Ana öğünlerle yemeklerde bol miktarda mevsim sebzeleri ile bol miktarda salata yapın,  çiğ sebzelere az miktarda zeytinyağı ilave edebilirsiniz. Bu nedenle; taze sebze ve meyvelere beslenmemizde her gün her ana öğünde yer verin. 

Demir, kas ve kemik dokusunu güçlendirir. Demir hücrelere yeterli miktarda oksijen taşınmasını sağlar. Demir mineralinin yetersiz alınması kansızlığa bağlı olarak vücudumuzda oluşan metabolik olayların hepsini sekteye uğratır, hissedilir bir biçimde metabolizmamızı yavaşlatır. Kas yapımızı zayıflatır. Minimum haftada 2-3 gün yumurta tüketmelisiniz. Demirin zengin kaynakları olan etler beslenmede yeterli miktarda olmasına özen gösterin. Kuru baklagiller ve yeşil sebzelerin yanında C vitamini kaynağı olan taze sebzeler ve meyveler tüketin ve böylece vücutta demirin kullanılabilirliğini attırmış olursunuz. 

Alkol kullanmayın! Fazla alkol tüketimi, dolaşımın bozulmalara neden olarak selülit oluşumunu destekler. Sıgara kullanmayın Genel sağlığın baş düşmanı ve selülitlerin dostu sigaradan da uzaklaşmak doğru bir tercihtir.Yeterli uyuyun. uykusuzluk dolaşım bozukluğu ve ödem yapar.

Sağlıklı yağlar tüketin

Yağ asitleri hücre zarlarının yapısında yer alır. Özellikle omega-3 yağ asitleri birçok işlevinin yanında yaşlanmaya karşı da hücrelerimizi besler. Haftada 2–3 defa ızgara, buğulama veya fırında pişirilmiş balık tüketin ve beslenme programınızın içerisinde yağlı tohumlara ve koyu yeşil yapraklı sebzelere yer vermeye özen gösterin. Yeterli A vitamini alın.  A vitamini deri bütünlüğünü sağlar. Böylece kas dokumuzun korunup gelişir.

Yeterli kalsiyum alın

Kalsiyum minerali kas, kemik yapımı ve onarımı açısından son derece önemlidir. Süt ve süt ürünleri kalsiyum mineralinin en zengin kaynaklarıdır. Günde 2 su bardağı süt veya yoğurt artı 1–2 dilim peynir tüketmek, günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Yeterli kalsiyum, aynı zamanda ödem oluşumunu engeller dolaşımı hızlandırır.

Aşırı tuz tüketmeyin

Aşırı tuz tüketimi, vücuttan kalsiyumun atılmasına neden olur. ödemi arttırır, dolaşımı yavaşlatır, selülit oluşumunu kolaylaştırır. Bu nedenle tuz tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Sofradan tuzluk kaldırılmalı, salamura ve tuzlanmış besinlerin tüketimi minimum düzeyde olmalıdır. Yemeklerinizi pişirilirken daha az tuz kullanın ve tabağınızdaki yemeğin tadına bakmadan tuz ilave etme alışkanlığından vazgeçin.

Kızartma yapmayın

Selülitlerden korunmak için mutfakta kullandığımız pişirme yöntemlerini de doğru seçmemiz gerekir. Kızartma ve kavurma gibi yanmış yağ içeren besinler selülit oluşumunu kolaylaştırır. Bu pişirme yöntemleri yerine ızgara, haşlama ve fırında pişirme tercih etmelisiniz.

Nil Şahin Gürhan / AKŞAM
Konular Kadın / Bakım