Soğuk havada göz kuruluğuna dikkat!..

Özellikle soğuk hava koşullarında spor yapan kişilerde gözde yanma, batma, kızarıklık ve bulanık görme gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Bu belirtiler çok yaygın olduğu halde farkında olmadığımız kuru göz hastalığını işaret edebilir…

Soğuk havada göz kuruluğuna dikkat!..
Sözcü'de yer alan habere göre kuru ve soğuk havalar, göz kuruluğunu tetikliyor. Kuru gözün dünya üzerinde milyonlarca insanı etkileyen ve göz doktoruna başvurularında görme azlığından sonra ikinci sırada yer alan çok yaygın bir durum olduğuna dikkat çeken Opr. Dr. Alp Kayıran, hastalığın kış aylarında da can sıktığını anlattı.

Kadınlarda daha sık görülüyor

Göz kuruluğunun gözyaşının düzgün ya da yeteri kadar üretilemediği ya da buharlaşmasının arttığı durumlarda yaşanan bir sorun olduğunu vurgulayan Kayıran, kuru ve soğuk hava koşullarında gözde yanma, batma, kızarıklık ve bulanık görme gibi semptomlar görülmesinin hastalığın göstergesi olduğunu söyledi. Kuru gözün erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülen bir hastalık olduğunun altını çizen Kayıran, “Özellikle menopoz dönemindeki kadınlar arasında yaygındır. Günümüzde kontakt lens kullanımının yaygınlığına bağlı olarak giderek artan sayıda erkekte ve gençte de göz kuruluğuna rastlanmaktadır” dedi.

Uzun süre TV izlemek göz kuruluğu sebebi

Klimalı ortamların göz kuruluğunu artırabileceğini vurgulayan doktor, hastalığa önlem olarak hava nemlendiricilerinin kullanılabileceğini söyledi. Çok uzun süre televizyon seyretmek, bilgisayar karşısında çalışmak ya da oyun oynamak gibi alışkanlıkların göz kuruluğunu artırabileceğini sözlerine ekliyor.

Tedavi için suni gözyaşları kullanılıyor

"Kuru göz hastalarına öncelikle yerine koyma tedavisi uygulanır. Suni gözyaşları ve jellerle göz yüzeyini ıslatmaya yönelik tedaviler verilir. Bunlar çoğu zaman az ya da orta derecedeki basit göz kuruluğunda yeterli olur.” sözleriyle daha ileri durumlarda ise farklı ilaç tedavileri ya da ‘punktum tıkacı’ denilen bir yöntemin uygulanabileceğine işaret ediyor.
Konular Kadın / Bakım