Tarımda yeni yatırımlara dev destek

Hükümetin 24 Haziran seçimlerinin ardından yaşama geçireceği "kırsal kalkınma reformunun" ayrıntıları da netleşti. Köylere bölgesel yaşam merkezleri kurulacak, kırsalda yaşayan vatandaşların yaşam kalitesi artırılacak.

Tarımda yeni yatırımlara dev destek
Yeni Asır'dan Hazal Ateş'in haberine göre Tarımsal Destekleme Kurumu "ödeme ajansı"na dönüştürülürken, bu yıl 10 bin yatırıma 5.2 milyar liralık destek sağlanacak.

YAŞAM KALİTESİ ARTACAK

AK Parti'nin, bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmak, refahı dengeli yaymak amacıyla hazırladığı yol haritasında dikkat çeken başlıklar şöyle:

Nüfusun kırsal alanda tutundurulması özendirilecek. Kırsal alanda tarım-gıda işletmeleri yaygınlaştırılacak. Üniversitelerde "kırsal kalkınma" alanında lisansüstü eğitim programları oluşturulacak. Hakkaniyetli büyüme için bölgesel kalkınma politikalarına özel önem verilecek. Kalkınma politikalarının, yerleşimlerin niteliklerine ve ihtiyaçlarına göre farklılaştırılması sağlanacak.

Sanayinin dengeli gelişimi için Anadolu'da rekabetçi şehirler oluşturulacak. Bu şehirlerin; üretken yatırımlar ve nitelikli işgücünü kendine çeken bir ekosisteme sahip olmaları sağlanacak.

Bölgelerde girişimcilik ruhunu destekleyecek politikalar izlenecek. Her bölgenin yenilik kavramı ile harmanlanmış etkin girişimcilik yaklaşımının tespiti ile il düzeyinde girişimcilik yol haritaları hazırlanacak.

Kırsal kesimde yaşayanların yaşam kalitesi artırılacak. Köy bazlı hizmet ve yatırım ihtiyacı analizi yapılacak. Kırsal Altyapı Bilgi Sistemi ile büyükşehir belediyesi bulunan 30 ilde kırsal altyapı envanterleri oluşturulacak.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ödeme ajansına dönüştürülecek. Toplamda 5.2 milyar liralık yeni yatırımla ilave 10 bin yeni yatırım desteklenecek.

Kırsalda kadınların ekonomik fırsatlara erişimi ve kalkınma sürecine entegrasyonu geliştirilecek. Kırsal alanlarda göçü önlemek üzere 4-5 köye ortak hizmet sunacak bölgesel yaşam merkezleri oluşturulacak.