Trump’ın ‘Büyücü’sü AB’yi parçalayacak düğmeye bastı

Beyaz Saray eski başdanışmanı “Büyücü” lakaplı Steve Bannon, Avrupa’daki sağ partileri aynı çatı altında toplayıp dengeleri altüst etme peşinde.

Trump’ın ‘Büyücü’sü AB’yi parçalayacak düğmeye bastı
Akşam Gazetesi'nden Emre Öztürk'ün haberine göre Akşam'a konuşan Avrupalı kaynaklar, ABD’de son dönemde aşırı sağın güçlenmesinin mimarı sayılan, ABD Başkanı Trump’ın eski danışmanı Steve Bannon’in AB üyesi ülkelerdeki ulusalcı sağ partileri tek bir çatı altında toplayıp önce Avrupa Parlamentosu’nda hızla yükselmek, sonrasında dünyaca ünlü milyarder George Soros’a meydan okumak için Avrupa’ya adım atmaya hazırlandığını anlattı. ‘Süper blok’ olarak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde güç kazanmalarını sağlamaya çalışacak olan Bannon, partilere seçim stratejileri, kampanya danışmanlığı, hedef kitle anketleri ve Think Tank dernekleri kurularak faaliyetler konusinda yardımcı olacak.

14 PARTİYLE GİZLİ TOPLANTI

Bannon, geçtiğimiz haftalarda Londra’daki ünlü May Fair Hotel’de Avrupa’lı 14 sağ parti lideriyle planlarına son şeklini verdi. Buna göre Bannon merkezi Brüksel’de olacak ‘Hareket’ (The Movement) adlı girişimi için bir ofis açacak ve 2019 sonuna kadar 25 kişilik profesyonel ekibiyle çalışmaya başlayacak.

TOPLUCA MERKEL’E BAŞVURACAKLAR

2020 yılının sonuna kadar Avrupalı sağ partilerin 70 milyon euronun üzerinde bir seçim kampanya ortak havuz bütçesi oluşturulmasının da karara bağlandığı ifade edildi. Bannon’u ikna eden ilk kişi de Fransa’nın aşırı sağ partisi Ulusal Birlik’in Marie Le Pen. Sağ partilerin “Avrupa’daki aşırı sağa güç verebilecek tek isim” olarak gördükleri Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in de kapısına gidecekleri öğrenildi. Bu yeni hareket için ilk tepkiler de gelmeye başladı. AB’nin yayın organlarından EURACTIV bir kampanya başlatıp okuyucularından Steve Bannon’in Avrupa’ya gelmesine engel olunmasını istedi. Yayın organı ayrıca Bannon’ı ‘ajan provokatör’ olarak lanse etti.

Bannon’ın ilk destekçileri İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini, İngiltere aşırı sağ partisi UKIP lideri Nigel Farage, İngiltere eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Fransa aşırı sağ partisi Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen ve İtalya İçişleri Bakanı  Matteo Salvini...