Uygurlar Polat gibi giyinmek istiyor

Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi de Türk dizilerinin etki alanına girdi.

Uygurlar Polat gibi giyinmek istiyor

Urumçi’nin en ünlü turistik merkezlerinden olan "Pazar" adlı tarihi çarşıda, çok sayıda mağaza Türkiye’den ithal ettiği başta tekstil ve konfeksiyon ürünleri olmak üzere gıda, kuyum, bujiteri, kozmetik ürünlerini tüketiciye sunuyor.

Resmi rakamlara göre, Türkiye ile Sincan Uygur Özerk Bölgesi arasındaki yıllık ticaret hacmi 24 milyon dolar ve bu rakamın 12,5 milyon dolarını Türkiye’nin bölgeye ithal ettiği ürünler oluşturuyor.

Türkiye’nin Pekin Büyükelçiği Ticaret Başmüşaviri Ender Öncü’nün verdiği bilgiye göre "Urumçi’deki erkek, kadın ve hatta çocuk giyim modasının Türkiye tarafından şekillendiriliyor." Bu konuda en önemli etken de halkın büyük bir ilgiyle izlediği Türk dizileri.

Şehrin sokaklarında Türk müziği çalan dükkanlarda "Kurtlar Vadisi", "Aşk-ı Memnu" ve "Aşk ve Ceza" gibi Türk dizilerinin afişleri asılıyor ve oyuncuları herkes tarafından tanınıyor.

Dizi ve filmler vasıtasıyla Türkiye’ye olan ilginin giderek arttığı gözlenirken, bölgedeki Türk iş adamları Uygurların, "Polat Alemdar gibi giyinmek için Türkiye’den ithal edilen ürünlere hücum ettiğini" kaydediyor.

Türkiye’de de popüler olan birçok dizi ve film, Çin’in en yaygın kullanılan ve "youtube" gibi video paylaşım sitelerine alternatifi "youku", "56" gibi internet sitelerinde yayımlanıyor.