Yemek saatinizi kendinize göre ayarlayın

"Bayram tatili, yemek saatleri düzensiz, beklenen ve korkulan sonuç; kilo alacağım, kilo almak kaçınılmaz, bu şartlarda kilo vermek hikâye... Sonu gelmeyen söylemler."

Yemek saatinizi kendinize göre ayarlayın
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Gün geçmiyor ki beslenmeyle ilgili sabit bir fikir ortaya atılmasın. Son yıllarda da en çok yemek yeme saatleri masaya yatırılıyor... Mevsim sonbahar, eylül ayının ikinci yarısındayız.

Bayram tatili, yemek saatleri düzensiz, beklenen ve korkulan sonuç; kilo alacağım, kilo almak kaçınılmaz, bu şartlarda kilo vermek hikâye... Sonu gelmeyen söylemler.

SEBEP BU MU GERÇEKTEN?

Tatilde kilo almamıza neden olacağını düşündüğümüz ilk sebepler;
"Tatilde geç yatıp geç kalkıyoruz ve özgür davranıyoruz. Aynı saatlerde yemek yiyemediğimiz için sağlıklı beslenmiyoruz, bu nedenle kilo aldım” oluyor değil mi?

Yani savunulan tez; her gün aynı saatte kalkmalı aynı saatlerde öğünleri yemelisin. Bütün gün ye kilo almazsın. Akşam sabit bir saat sonra; Aman dikkat! Beslenmeye set koymalısın. Akşam, 7’den sonra yemek yemeyin kilo alırsınız... Sonuç; Madem kilo veremeyeceğim, kilo alacağım, o zaman battı balık yan gider... Sağlıklı beslenmeden ne anlaşılıyor, tartışılır.

METABOLİZMAMIZIN SAATİ

Her birey özeldir, kendine münhasır bir metabolizmaya sahip. Her bireyin yaşam şekli, çevresi, davranışları özelliği farklı. Dolayısıyla kim saat kaçta kalkar, saat kaçta ne yer tamamen kişisel. Bunu sabitlemek göstermelik saatler koymak anlamsız. Siz özelsiniz, kendi metabolizma saatinize göre beslenin. Sabah uyandıktan sonra bir saat içinde kahvaltı yapın. Kahvaltınız gecikiyorsa, 1 su bardağı süt (yoğurt) veya 1 avuç fındık, badem, ceviz kuru meyve karışımı atıştırın. Sonra ilk fırsatta kahvaltınızı yeterli ölçüde, dengeli bir şekilde yapın. İkinci olarak 2-3 saat maksimum 4 saat te bir büyük küçük duruma göre değişmekle birlikte öğün yemelisiniz.

ENERJİ DEPOLAMALISINIZ

Asıl olan ne yediğiniz, nasıl yediğiniz, ne kadar yediğinizdir. Her metabolizma sabah kalkınca enerji harcamaya başlar. Eğer siz uyandıktan sonra 1 saat içinde yemek yemez enerji almazsanız, vücudunuz, harcadığı enerjiyi kısar, kıtlık sinyali verir, açlığa karşı yaşama devam etmek için enerji depolama eğilimiyle güne devam eder. Metabolizma zincirinizi sağlam tutmalısınız. Bunun içinde tek yol sağlıklı yiyecekleri dengeli bir şekilde tüketmekten geçiyor.  

(Nil Şahin Gürhan / Akşam)
Konular Kadın / Bakım