12 yaşındaki Kirazlı Fatma'ya ne oldu?

"Kız henüz 12 yaşında. Çocuk. Kiraz ilçesine bağlı Olgunlar köyünde oturuyor ve taşımalı sistemle komşu köydeki Zeybekler Ortaokulu'nda öğrenim görüyor."

12 yaşındaki Kirazlı Fatma'ya ne oldu?
Kirazlı Fatma nerede?

Kız henüz 12 yaşında. Çocuk. Kiraz ilçesine bağlı Olgunlar köyünde oturuyor ve taşımalı sistemle komşu köydeki Zeybekler Ortaokulu'nda öğrenim görüyor. Annesinin kuzusu. Ama aylardır o annesine, annesi ona hasret. Nerede olduğu bilinmiyor. Kimin yanında olduğu biliniyor da nerede olduklarına dair bir iz yok. Zira kaçırıldı 12 yaşındaki Fatma. Evli ve bir çocuk babası 30 yaşındaki Muammer Kaygısız tarafından zorla kaçırıldı.

Arada bir seyrediyorum gözü yaşlı anneyi. Ağlıyor, kızını istiyor, sesini duymak istiyor.
Ama ne küçük kızdan ne de 30 yaşındaki pedofil adamdan haber yok. Evet, onu kaçıran 30 yaşındaki Muammer Kaygısız bir pedofil. Evli olmasına ve bir çocuk sahibi olmasına karşın küçücük bir kıza göz koyan ve onu evinden zorla alıp kaçıran bir adama başka ne denir ki! Sapık yani. Ona yardım eden ve kaçmalarına göz yuman, evlerinde barındıran, yemek ve para yardımı yapanlar da öyle.

ÇOCUK İSTİSMARI

Bu göz göre göre bir çocuğun hayatını karartmak demek. Böyle bir duruma seyirci kalmak veya yataklık etmek veya ses çıkarmamak da en az o çocuğu kaçıran kadar suçludur bence. Çocuk yaşta yapılan evlilikler/cinsel ilişkiler çocuk hakkı, kadın hakkı ve insan hakkı ihlali demektir. Burada da gördüğümüz zorla yapılmış bir birlikteliktir. Zorla birliktelik/evlilik de çocuğun kendi arzu ve rızası dışında evlendirilmesi veya cinsel ilişkiye zorlanmasıdır. Baskı, tehdit, kaçırma zorlama, yıldırma, kandırma, özendirme ve teşvik sonucunda gerçekleşir.

Yasalarımıza göre yasal evlenme yaşının altındaki çocukları evlendirmek suç teşkil ediyor. Bu nedenle savcılık anne-baba ve evlenen çocuklar hakkında Ceza Yasası'nın 1/3. Maddesinde yer alan "cinsel istismar" suçu nedeniyle soruşturma açar. Bu olayda kızın anne ve babasının bir suçu yok. Çünkü onları isteği ve rızası dışında bir kaçırma söz konusu.

Kaçıran kişiye verilecek cezaya gelince. Yasalarımız çocuğu cinsel yönden istismar eden kişiye, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası istiyor. Ayrıca mağdurun beden veya ruh sağlığının bozulması halinde, on beş yıldan az olmamak üzere hapis cezası verilebiliyor.

İNSANİ GÖREV

Gelelim bu suça göz yumanlara. İşlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapisle cezalandırılır. Mağdur bu olaydaki gibi on beş yaşını bitirmemiş bir çocuksa, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Gelin isterseniz bir de çocuk ve cinsel istismar/evlilik konusuna bakalım. Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği'nin hazırladığı "Çocuk Gelinler Bilgi Seti"nde şunlar yazılı.

Çocuklar, gelişimini tamamlaması için yetişkinler tarafından rehberlik edilen kişilerdir. Çocuklar vazgeçilmez haklara sahip bireylerdir. Çocuklar temel insan haklarını kullanabilmek için yetişkin olmayı bekleyemez, çocuklukta da sahip oldukları haklar vardır. Bu haklar vazgeçilmez, ertelenemez ve devredilemez haklardır.

Dolayısıyla 12 yaşındaki Fatma'nın hakları hepimizin üzerinde önemli durması gereken haklardır. Ve Müge Anlı'nın her fırsatta tekrarladığı gibi yerini bilenlerin mutlaka haber vermesi gerekir. Bu mutlaka yerine getirilmesi gereken insanı bir görevdir.

SEDA KAYA GÜLER / YENİ ASIR İNTERNET SİTESİ