2 milyon kişi daha iş sahibi olacak!

Önümüzdeki iki yıllık dönemde istihdam teşvikleri artırılırken, prim indirimi gibi desteklere kaynak aktarımı sürecek. Avrupa ülkelerinde olduğu gibi iki-üç saatlik işler yaygılaştırılacak. İŞKUR’un işveren havuzu ile işe yerleştirilenlerin sayısı daha da artacak.

2 milyon kişi daha iş sahibi olacak!
Yeni Asır'dan Hazal Ateş'in haberine göre hükümet, dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılara karşın istihdam konusunda sözünü tuttu, 1 milyon gence iş kapısı açtı. Bununla da kalmayacak küçük ve orta boy işletmeler aracılığıyla üç yılda 3 milyon gence istihdam yaratılacak. Türkiye İş Kurumu da işe yerleştirmede rekor kırdı. Kurum, 2015 yılı için öngördüğü 850 bin kişilik istihdam hedefini aşarak yılın son 11 ayı itibariyle 950 bine yakın kişiyi işgücüne kattı. İşverenin nitelikli personel ihtiyacı karşılanırken özel sektörde gerçekleştirilen işe yerleştirme sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 45 artış gösterdi.

Üretim ve istihdama destek

Hükümet, üretim ve istihdama destek paketi kapsamında önemli adımlar atmaya devam ediyor. İşsizlik oranını 2023 yılına kadar yüzde 5'e düşürmeyi hedeflerken, genç işsizlik oranı genel işsizlik oranına yaklaştırılacak. Sosyal yardım alanlardan çalışabilir olanların tamamına iş danışmanlığı hizmeti verilecek. Bunların yüzde 25'i de bir yıl içinde işe yerleştirilecek. Her yıl bir milyonu aşkın gence eğitim verilerek iş kapısı açılmaya devam edecek.

Yelpazeyi genişletti

Hükümet, 2016 yılını da istihdam yılı ilan etti. Türkiye İş Kurumu istihdam yelpazesini genişletiyor. İşsizler için açık işleri etkinleştirip temel ve mesleki becerileri geliştirme programlarını artırıyor. Önümüzdeki iki yıllık dönemde de yaklaşık 2 milyon istihdam artışı hedefleniyor. Yeni dönemde de istihdam teşvikleri artırılırken, prim indirimi gibi desteklere kaynak aktarımı sürecek. Avrupa ülkelerinde olduğu gibi iki üç saatlik işler yaygılaştırılacak. İŞKUR'un işveren havuzu ile işe yerleştirilenlerin sayısı daha da artacak.

3 milyona fırsat kapısı

İş ve yatırım ortamı geliştirilirken, KOBİ desteklerinde genç girişimcilere öncelik veriliyor. Türkiye ekonomisinin büyüme, ihracatta lokomotifi olan küçük ve orta boy işletmeleri de en önemli istihdam kapılarından birini oluşturuyor. İşletmeler 2018 yılına kadar yaklaşık 3 milyon kişiyi istihdam edecek. Buna karşılık hükümet de ihracata yönelen işletmelerin uluslararası pazara erişimini kolaylaştıracak, banka kredilerine erişimi kolaylaştıracak.

İŞKUR, üniversite öğrencilerine de deneyim kazandırmak, gelir elde etmelerini sağlamak için yeni fırsatlar sunuyor. Hakkari'den Edirne'ye kadar tüm illerde iş bulma fırsatı yaratıyor. Gençler yaklaşık bin lira gelir elde ederken, mezun olduklarında da tecrübe kazanmış oluyor. Bu programa katılan gençlerin burs, öğrenim kredileri de kesilmiyor. İş kazası ve meslek hastalığı konusunda genel sağlık sigortası primini de devlet ödüyor.

Mesleğe göre sınıflandırma

İşgücüne katılımı artırmak için istihdam büroları da yeniden yapılandırılıyor. Mesleklere göre sınıflandırmaya gidilecek. Böylece aranan elemanın bulunması da kolaylaşacak. Part time, kısmi süreli çalışan işçiler de kayıt altına alınacak.