3 yılda 2 pembe oda bebeği

2013’ten bu yana İzmir’de özel görüşmeye hak kazanan bin 479 mahkumdan bin 315’i pembe odayı kullandı. En fazla görüşme ödülü kazanan cezaevi, 352 hükümlü ile İzmir 3 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu oldu...

3 yılda 2 pembe oda bebeği
Yeni Asır'dan Emirhan Ergen'in haberine göre cezaevlerinde hükümlü ve tutukluların eşleriyle özel görüşmelerine olanak sağlayan pembe oda uygulamasından, İzmir'de 2013 yılından bu yana bin 315 hükümlü ve tutuklu faydalandı. 'Pembe Oda'da mahkumların eşleriyle bir araya geldikleri görüşmelerden 3 yıl içinde iki çocuk dünyaya geldiği belirtildi.

Kamuoyunda 'Pembe Oda' olarak bilinen ve tutuklu ile hükümlülerin eşleriyle özel odalarda 3 ayda bir beraber olmalarını sağlayan uygulamanın başladığı 2013'ten bu yana İzmir'de bin 479 tutuklu veya hükümlü eşleriyle özel görüşme hakkı kazandı. Bunlardan bin 315'i uygulamadan yararlandı.

İzmir'de eşleri ve aileleriyle en fazla görüşme ödülü kazanan cezaevi, 352 hükümlü ile İzmir 3 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu oldu.

Çocuklarıyla da görüşüyorlar

İzmir'de, pembe odada eş ve ailesiyle hükümlüleri bir araya getiren cezaevi ise 263 görüşme ile Buca Kapalı Ceza İnfaz Kurumu oldu. Yetkililer 'pembe oda'nın yalnızca ilişki odası olarak algılanmaması gerektiğini, bu uygulamayla tutuklu ve hükümlülerin aileleriyle bağlarını kuvvetlendirmenin ve onları hayata kazandırmanın amaçlandığını kaydetti. Uygulamayla ilgili psikologlarla görüşüldüğünü dile getiren yetkililer, eşleriyle görüşmeye hak kazanan bazı tutukluların fişlenme ve utanma duygusundan dolayı pembe oda görüşmesini istemediğini ifade etti.

Öte yandan hükümlülerin eşlerinin yanı sıra çocuklarıyla da ödüle hak kazandıkları takdirde 24 saat bir arada kalabilme imkanına sahip oldukları kaydedildi.

Ödüllendirme sistemi

İnfaz Kanunu'nun 31 Mart 2013'te 'Ödüllendirme' başlıklı 51'inci maddesindeki değişiklikle disiplin cezası bulunmayan hükümlüler, cezaevlerinde bulunan Pembe Oda'da eş ve aileleriyle özel görüşmeye hak kazanabiliyor. Hükümlüler disiplin cezası almadıkları takdirde haftalık açık ve kapalı ziyaret süresini uzatma, kapalı ziyaret yerine açık ziyaret yapma, ziyaret sürelerini toplu olarak kullanma, haftalık telefonla görüşme sayı ve süresini artırma, sosyal ve sportif etkinliklerden öncelikli ve daha çok yararlanma gibi ödüllerden yararlanabiliyor.