6 YIL SONRA YENİDEN

Boğarak öldürdü, firar etti polis cinayetten sonra buldu...

6 YIL SONRA YENİDEN

Nişantaşı’nda boğularak öldürülmüş halde bulunan Esra Karsel’in katili kısa sürede yakalandı. Katilin 6 yıl önce de sevgilisini boğarak öldürmesi şaşkınlık yarattı. Eğer polis ikinci cinayetten değil firardan sonra Eyüp Gökhan’ı yakalasaydı belki de Karsel şu anda yaşıyor olacaktı

İstanbul Nişantaşı’nda 8 Ekim günü otomobil içerisinde genç bir kadın iple boğulmuş olarak bulundu. İspanyol gelinlik firması Pronovias’ın Nişantaşı’ndaki mağazasında satış temsilcisi olarak çalıştığı belirlenen Esra Karsel’i öldüren kişinin kimliği herkesi şaşkına çevirdi. Cinayetten birkaç gün sonra yakalanan Eyüp Gökhan, 6 yıl önce sevgilisini yine boğarak öldürmekten hüküm giymiş bir katildi. Peki sevgilisini iple boğarak öldüren tescilli bir katil nasıl olur da bu kadar kısa sürede dışarı çıkabilirdi. Anlaşılması zor bu durumun, yargılama sürecine ilişkin detaylar incelendiğinde yasalara göre mümkün olduğu ortaya çıkıyor:

Eyüp Gökhan 2003’te Üsküdar’da hemşire sevgilisi İlknur Değirmenciler’i Fenerbahçe atkısıyla boğarak öldürdü. Polisteki ifadesinde aldattığı için öldürdüğünü iddia etti. Savcı, “canavarca hisle adam öldürmek” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet istedi.

Mahkeme indirdi

Yargılama sonunda mahkeme cinayetin canavarca işlenmediğine kanaat getirdi ve ağırlaştırılmış müebbet değil 27 yıl ceza verdi. İyi hal nedeniyle altıda bir oranında da indirim yaptı ve ceza yaklaşık 22 yıl oldu. Son olarak tüm hükümlülere uygulandığı gibi İnfaz Kanunu işletildi ve üçte iki indirim daha yapıldı. Sevgilisini öldüren Eyüp Gökhan’ın toplam cezaevinde geçireceği süre 9 yıl olarak belirlendi.

İyi halden izin

5 yıla yakın süre hapis yatan Eyüp Gökhan, mevzuat gereği cezasının yarısını tamamlaması ve cezaevindeki iyi hali de değerlendirilerek yarı açık bir cezaevine gönderildi. Böylece katil, izinli olarak dışarı çıkma hakkını da elde etmiş oldu. Eyüp Gökhan fırsatı kaçırmadı, hemen izin istedi. Geçtiğimiz Ağustos ayında izinli olarak çıkan Gökhan bir daha da cezaevine dönmedi. Eyüp Gökhan yine Üsküdar’da bir kafede tanıştığı Esra Karsel’i de yine iple boğazını sıkarak öldürdü.

‘Yasayı uyguladık’

2003 yılında yapılan yargılamayı yapan 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Meryem Üstüner, yasaları uyguladığını söyledi. Üstüner, “Nişantaşı’nda işlenen cinayetle ilgili haberi televizyonda gördüm. Eyüp Gökhan’ın ismini de hatırladım. O gün yürürlükte olan yasaya göre yargılaması yapıldı ve cezası verildi. Kararımız Yargıtay tarafından da onandı” diye konuştu.

2 yılla kurtuldu

647 sayılı eski İnfaz Yasası’na göre;

Madde 19- Ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına hükümlüler 25 yıllarını; müebbet ağır hapis cezasına hükümlüler 20 yıllarını; diğer şahsi hürriyeti bağlayıcı cezalara mahkum edilmiş olanlar hükümlülük süresinin 1/2’ni; çekmiş olup da Tüzüğe göre iyi halli hükümlü niteliğinde bulundukları takdirde, şahsi şartla salıverilirler.

765 Sayılı eski Türk Ceza Kanunu’nda “kasten adam öldürmek” suçunun 24 yıldan 30 yıla kadar belirlenmiştir. Hakim, bu suçtan ceza vereceği sanığa en az 24 yıl en fazla 30 yıl hapis cezası verebiliyordu. Bu olayda hakim, taktir yetkisini kullanarak sanığa 27 yıl hapis cezası verdi. Yine taktir yetkisini kullanan hakim, sanığa iyi hal maddesini uyguladığı için bu cezanın 1/6 oranı 22 yıl 7 aya dönüştü. Bu ceza da eski infaz yasasına göre 1/2 oranında indirilerek 11 yıl 3 ay 15 gün hapis cezasına çevrildi. Yine İnfaz Yasası’na göre sanığın cezaevinde geçireceği her aydan 6 gün düşürülüyor. Buna göre 9 yıl 1 ay 12 gün cezaevinde kalacaktı. İnfaz Yasası, 2005’te değişti. 5275 sayılı Yeni İnfaz Yasasına göre;

MADDE 107- (1) Koşullu salıverilmeden yararlanabilmek için mahkumun kurumdaki infaz süresini iyi halli olarak geçirmesi gerekir. (2) Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş olanlar otuz yılını, müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar yirmi dört yılını, diğer süreli hapis cezalarına mahkum edilmiş olanlar cezalarının üçte ikisini infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler.

Eğer suç 2005’ten sonra işlenmiş olsaydı sanık 22 yıl 7 aylık cezasının 3/2 oranındaki kısmını cezaevinde geçireceği için bu cezanın 15 yıl 2 aylık kısmını cezaevinde geçirecekti.

Vatan