Adliyeler virüs dinlemedi

Dünyayı saran Kovid-19 salgını dolayısıyla 16 Mart’tan bu yana ertelenen duruşmalar dün başladı. İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde adliyeler önünde sosyal mesafe kuralının hiçe sayıldığı uzun kuyruklar oluştu.

Adliyeler virüs dinlemedi

Milliyet Gazetesi'nden Gülden Çoktan ve Elif Altın'ın haberine göre Kovid-19 salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında 15 Haziran’a kadar yargıda acil işlerin dışında duruşmalara ara verilmesinin ardından önceki gün adliyelerde eski çalışma sistemine dönüldü. Adliyeye dün gelen vatandaşlar giriş kapılarının önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Görevlilerce ateşleri ölçüldükten sonra içeri alındılar. Adliyelerde en yoğun bölüm ise icra mahkemeleri oldu.

Normalleşme sürecinin en kritik kentlerinden biri olan nüfus baskısının hemen hemen her noktada hissedildiği İstanbul’da adliyelerdeki yoğunluk diğer kentlere göre daha fazlaydı. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde mesainin ikinci gününde giriş yapılan tüm kapılarda metrelerce kuyruklar oluştu. Vatandaşın oluşturduğu kuyruk neredeyse adliye girişinden metrobüs durağına kadar uzandı. Öyleki metrobüsten inen vatandaş kendisini kuyrukta buldu.

Sırayla içeri alınan vatandaşlara ateş ölçümü yapılması da uzun kuyruk oluşmasında etkili oldu. Vatandaşlar, sosyal mesafeye uymaları konusunda sık sık uyarılsa da bunun dikkate alınmadığı görüldü. Adliyelere maskesiz gelenler ise içeri alınmadı.

İcrada yoğunluk

İstanbul Adliyesi’nde en büyük yoğunluk ise icra mahkemeleri ve kalemlerinin bulunduğu kısımda yaşandı. İcra kalemlerinin önünde adeta iğne atsan yere düşmeyecek durumdaydı. Bazı vatandaşlar ve avukatlar sosyal mesafeye dikkat ederken, çoğu kişinin ise bu durumu umursamadığı gözlendi. Adliyedeki durumu görenler, “İkinci dalga buradan yayılacak” yorumunu yaptı.

Kalabalık normal

İstanbul’da vaka sayılarındaki artışın yarattığı endişe toplu ulaşıma da yansıdı. En fazla yoğunluk yine Çağlayan durağında yaşandı. Özellikle sosyal mesafe, iniş anında, kapının etrafında toplanan kalabalık tarafından ihlal edildi. Mesai bitiminde de yoğunluk yaşandı.

Zincirlikuyu Metrobüs durağında bekleyen yolcular uzun kuyruklara neden olurken, sosyal mesefa kuralına uyulmadığı gözlendi.