Afgan polis, Alman gazeteciyi öldürdü

Afganistan'ın doğusunda bir polis memurunun açtığı ateşte, Associated Press (AP) haber ajansında görevli bir foto muhabirinin öldüğü, bir muhabirin de yaralandığı bildirildi.

Afgan polis, Alman gazeteciyi öldürdü

Associated Press, oy pusulaları dağıtan seçim görevlilerinin konvoyundaki bir otomobilde yolculuk eden gazetecileri hedef alan polis memurunun, araca yaklaşarak "Allahuekber" diye bağırdıktan sonra elindeki Kalaşnikof'u ateşlediğini belirtti.

AP Televizyonu için çalışan ve olaya tanıklık eden serbest gazeteci, polis memurunun, araçlarında oturan muhabirlere ateş açması sonucu 48 yaşındaki Alman vatandaşı Anja Niedringhaus'un olay yerinde yaşamını yitirdiğini söyledi.

Çalışmalarıyla gazetecilik alanında çeşitli ödüller kazanan Niedringhaus, 2005'te Pulitzer Ödülü kazanan AP ekibinde de yer almıştı.

Saldırıda iki kurşun yarası alan 60 yaşındaki Kanadalı muhabir Kathy Gannon, tedavi için hastaneye kaldırıldı. Gannon'un bilincinin yerinde olduğu ve sağlık personeliyle konuştuğu ifade edildi.

"ÇOK ÜZGÜNÜZ"

AP'nin yöneticilerinden Kathleen Carroll, New York'ta yaptığı açıklamada, "Sıcakkanlılığı ve yaşam sevinciyle tanınan ve fotoğraflarıyla çok sevilen Anja, enerjik, dinamik bir gazeteciydi. Kaybından ötürü çok üzgünüz" dedi.

İkilinin, Host'un yakınlarındaki Tani bölgesinde oy pusulaları dağıtan seçim görevlilerinin konvoyunda yer aldıkları belirtildi. Konvoy, Afgan Ulusal Ordusu ve Afgan polisi tarafından korunuyordu.

Associated Press, Nakibullah isimli polis şefinin, hareket etmek için bekleyen konvoydaki otomobile yaklaşarak,  "Allahuekber" diye bağırdıktan sonra aracın arka koltuğunda oturan gazetecilere ateş açtığını bildirdi.

Saldırıda Kalaşnikof kullanan polis memuru, daha sonra yetkililere teslim oldu.

HÜRRİYET