AİHM’den Tarkan kitabına onay çıktı!

Tarkan hakkında 2001’de yazılan ve şarkıcının açtığı dava ile toplatılan “Tarkan/Yıldız Olgusu” adlı kitap, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından “suçsuz” bulundu.

AİHM’den Tarkan kitabına onay çıktı!

DOÇ. Dr. N. Aysun Yüksel’in 2001’de yazdığı “Tarkan/Yıldız Olgusu” adlı kitap, Tarkan tarafından mahkemeye verilmişti. Tarkan bu kitapla isminin ve görüntülerinin kullanılarak hayranlarının aldatıldığını, bu yolla ticari kazanç elde edildiğini, herhangi bir iznin de alınmadığını belirterek kitabın toplatılmasını talep etmişti. 11. Asliye Hukuk Mahkemesi, sanatçının kitapta kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu iddiasının doğruluğuna karar vererek biyografinin toplatılmasına karar vermişti. Kitabı yayınlayan Pax Ajans Çivi Yazıları adlı yayınevinin yetkilisi Özcan Sapan, karara itiraz etmiş ancak başvurusu reddedilmişti.

İLGİ DOĞAL

Özcan Sapan, kitabın toplatılmasıyla ilgili kararı 2004 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürdü. AİHM, dün davayla ilgili aldığı kararda, kitabın “Düşünce ve İfade Özgürlüğü” kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, yasaklama kararıyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğünü güvence altına alan 10’uncu maddesinin ihlal edildiğine hükmetti. Mahkeme, Tarkan’ın Türkiye’nin starlarından biri olması nedeniyle hayatıyla ilgili halkın ilgisinin doğal olduğunu belirtti ve kitapta yayımlanan fotoğraflarının daha önce çeşitli basın organlarında yayımlanan fotoğraflar olduğunu kaydetti. AİHM, Sapan’a 2 bin euro manevi tazminat ve 1000 euro mahkeme masrafları olmak üzere toplam 3 bin euro ödenmesine hükmetti.

Yasaklatan ifadeler

Aysun Yüksel, “Tarkan/Yıldız Olgusu” adlı kitapta şu ifadelere yer vermişti: “Gözleri sürmeli mi... Eşcinsel mi... Eğer video klipte kadınsı bir cinsellik aranacaksa bu Tarkan’ın animasında gizlidir, bir diğer pozunda bacaklarını olabildiğince açar ve yarıya kadar öne eğilir. Üzerinde yalnızca çizgili bir pantolon vardır. Cinsel organıyla aynı hizada, yerde bir köpek yavrusu durmaktadır. Pantolonunun kıvrımları da, köpeğin konumu da penisini vurgular.”

Hürriyet