Almanya’da IŞİD’in ‘Türk emir’ine baskın!

Berlin’de dün sabah üyeleri Türk vatandaşı olan IŞİD bağlantılı bir gruba, 250 polis tarafından operasyon düzenlendi. IŞİD’e militan ve kaynak sağlayan örgütün lideri İsmet Doğan’ın ‘emir’ olarak anıldığı aktarıldı.

Almanya’da IŞİD’in ‘Türk emir’ine baskın!
Milliyet'te yer alan habere göre Fransa’da Charlie Hebdo mizah dergisini hedef alan saldırının ardından Avrupa’yı saran terör korkusu giderek büyüyor.

Belçika’da önceki gün 2 şüphelinin ölümü ile sonuçlanan terör operasyonunun ardından Almanya’da da büyük bir baskın gerçekleştirildi. Başkent Berlin’de Türklerin üyesi olduğu, IŞİD ideolojisine sahip bir örgüte operasyon düzenlendi. Operasyonda, önce üç Türk gözaltına alınırken, biri kanıt yetersizliği nedeniyle serbest bırakıldı. İsmet Doğan (41) ve Emin Filiz (43) adlı Türk vatandaşlarının ise tutukluluğu devam ediyor.

Berlin Savcılığı ve polisin terörle mücadeleden sorumlu ‘devlet güvenlik birimi’ tarafından ortaklaşa yürütülen operasyonda, başkent Berlin’deki 11 noktaya baskın düzenlendi. Berlin’in Moabit ve Wedding semtlerinde toplam 11 ev basıldı. Operasyonda aralarında özel kuvvetlerin de bulunduğu 250’ye yakın polis görev yaptı.

Almanya’da saldırı yok

Sabahın erken saatlerinde gerçekleştirilen operasyonun aylar süren istihbarat toplama çalışmalarının ardınan gerçekleştirildiği ifade edildi. Alman polisi, aylardır beş Türk vatandaşının Radikal İslamcı gruplarla bağlantıları olduğu şüphesi ile izlendiklerini, operasyona giden bilgilerin bu süreçte toplandığını açıkladı.

Gözaltına alınan İsmet Doğan ve Emin Filiz’in uzun yıllardır “Şiddet yanlısı radikal Selefi çevresine dahil oldukları” belirtiliyor.

Doğan ve Filiz’in “Suriye’de şiddet eylemi planladığı ve kara para akladığı” bildirildi. Şüphelilerin Almanya’da saldırı planladıklarına ilişkin ise herhangi bir kanıt bulunmuyor.

‘Emir’ tayin edildi

Zanlıların “ideolojik olarak IŞİD ve Suriye’deki Çeçen gruplara yakın olduğu” belirtildi. Çeçenler, IŞİD’in içindeki en radikal grup olarak tanınıyor. Zanlılardan Doğan’ın Berlin’deki İslamcı grubun liderliğini üstlendiği ve “emir” tayin edildiği kaydedildi. Filiz’in ise örgütün finansmanını organize etme şüphesi ile gözaltında olduğu aktarıldı.

Doğan’ın lideri olduğu grup, ağırlıkla Türk, Çeçen ve Dağıstanlı Rusya Federasyonu vatandaşlarından meydana geliyor. Örgütün, Almanya’dan IŞİD’e militan topladıkları, Suriye’ye giden grup üyelerine organizasyon ve mali destek sağladığı belirtiliyor. Alman basınına göre, örgütün aynı zamanda Suriye’ye giden grup üyelerine gece görüş cihazı gibi askeri malzemeler sağlandığı yönündeki iddialar da araştırılıyor.

Tekbir getirdi

Berlin’deki operasyonun yanı sıra, Aşağı Saksonya eyaletinde bulunan Wolfsburg kentinde ise perşembe akşamı bir IŞİD hücresine baskın yapıldı. Operasyonda, Ayoub B. adlı Tunus kökenli bir kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alındığı sırada “Allahu Ekber” diye bağıran zanlının radikal bir İslam örgütünün kampında askeri eğitim aldığı belirtildi.