Atina’dan Berlin’e mülteci tuzağı!..

Yunanistan’ın Suriyeli mültecilere AB içerisinde seyahat etmelerine imkan tanıyan belgeleri gizlice verip Almanya’ya yönlendirdiği ortaya çıktı.

Atina’dan Berlin’e mülteci tuzağı!..
Milliyet'te yer alan habere göre Yunanistan’ın kamu borcunun ödenmesi nedeniyle karşı karşıya gelen Atina ve Berlin yönetimleri arasında yeni bir kriz patlak verdi. İngiltere’de yayımlanan Times gazetesinin yaptığı araştırmaya göre, Yunanistan hükümeti AB yasalarını ihlal ederek Suriyeli mültecileri gizlice Almanya’ya gönderdi. Atina’da 840 Suriyeli mülteci, 24 gün boyunca oturma eylemi düzenleyerek Avrupa’da dolaşım hakkı istemişti. AB yasalarına göre, mültecilerin ilk ayak bastıkları ülkeden çıkmaları yasak. Yunan yetkililer, mültecilere önce AB yasaları uyarınca, sadece Yunanistan’a sığınma başvurusu yapabileceklerini söyledi.

Ancak Times’a konuşan Abu Obei adlı bir mülteci, “24 gün sonra bir hükümet yetkilisi gelerek bize anlaşma yapabileceğimizi söyledi” dedi. Ardından Yunan hükümeti, mültecilere gizlice oturma izni ve seyahat belgeleri temin etti.

Uçakta belgeleri yırttılar

Böylece AB yasalarına göre seyahat hakkı kazanan 200 kadar Suriyeli mülteci, Almanya’ya doğru uçakla yola çıktılar. Uçuş sırasında Yunanistan’ın verdiği belgeleri yırtan mülteciler Almanya’ya ayak basar basmaz iltica talebinde bulundu. 2011’den itibaren Yunanistan’a mültecilerin iadesi askıya alındığı için de eli kolu bağlanan Almanya, iltica taleplerini kabul etmek zorunda kaldı.

Alman hükümeti sözcüsü Stephan Mayer, mültecilere AB ülkelerine haber vermeden seyahat imkanı tanıyan Atina yönetiminin Avrupa Komisyonu tarafından cezalandırılmasını istedi.

Yunanistan İçişleri Bakanı Yannis Panusis ise mültecilerle gizli anlaşmayı bilmediğini; bir önceki hükümet döneminde yapılanların araştırılacağını belirtti. 420 milyar dolarlık borçla boğuşan Yunanistan, mülteci yükünün üzerinden alınması için Almanya başta olmak üzere AB ülkelerine çağrı yapmıştı.