Avrupalı bankaları batık korkusu sardı

Avrupa’nın borç sorunuyla boğuşan İrlanda, Portekiz, Yunanistan ve İspanya’da toplam 1.3 trilyon dolarlık kredi riski bulunan AB’li bankaların ise korkuları giderek artıyor.

Avrupalı bankaları batık korkusu sardı

Batık bankaların yol açtığı borç sorunuyla boğuşan İrlanda, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile olası yardım konularını görüşmeye devam ediyor. İrlanda Merkez Bankası Başkanı Patrick Honohan, AB’li yetkililerle yardım konusunun detaylarını masaya yatırdıklarını belirterek İrlanda’nın kredi paketine evet demesi halinde yüzde 5’e yaklaşan bir faiz ödemesiyle karşı karşıya kalacaklarını duyurdu.

Ancak Honohan özellikle IMF ile yürütülen görüşmelere yönelik ayrıntı vermekten kaçındı. Aynı Yunanistan örneğinde olduğu gibi İrlanda’nın borç sorununda da AB’li banka yetkilileri kâbus dolu geceler geçiriyor. Son hesaplamalara göre çoğunluğu AB’li olmak üzere bankaların İrlanda, Yunanistan, Portekiz ve İspanya’da toplam 1.3 trilyon dolarlık kredisi bulunuyor. Bu nedenle başta İrlanda olmak üzere diğer borç sorunu yaşayan AB’li ülkelerin ödeme konusunda yürüttükleri tüm görüşmeler banka yetkilileri tarafından da yakından izleniyor. Sorunlu ülkelerde en çok riski bulunan bankaların başında Alman finans kuruluşları geliyor. Alman bankaların bu ülkelerdeki risk seviyesi 394 milyar doları aşmış durumda. Risk bakımından Alman bankaları 308’er milyar dolarla İngiliz ve Fransız bankalar takip ediyor.

İRLANDA’NIN DURUMU FARKLI

Diğer yandan Belçika Maliye Bakanı Didier Reynders, İrlanda'nın durumu ile bu yılın başında Yunanistan'ın kendini bulduğu pozisyon arasında farklar olduğunu belirterek, ''Şimdi, bizden yardım talebinde olmayan bir ülkeyle ilgileniyoruz. Bu durumla Yunanistan'ın durumu arasında temel farklılıklar bulunuyor ve şu anda enstrümanlarımız var'' dedi.