BEDELLİ ASKERLİK AÇIKLAMASI

Org. Başbuğ'dan 'bedelli askerlik' açıklaması...

BEDELLİ ASKERLİK AÇIKLAMASI

Murat Çelik: Obama'nın ziyaretinde TBMM'de locadaki yerinizi almanız farklı yorumlara neden oldu. Bu konuda bilinen bir tavrınız var. Bedelli askerlikle ilgi ne söylersiniz?

Başbuğ: Biz TSK oalrak ne TBMM'yi ne de Meclis'teki partileri protesto etme durumumuz olmaz. Ancak Meclis içind eyer alana bir grup siyasi parti olarak gözüküyor. Bu siyasi parti terör örgütü ile olan ilişkisini ve bakışını açıklığa kavuşturmadan onalrla aynı ortamda olmamız söz konusu değil. Ben bu sabah 9 şehit veren bir kurumun komutanıyım. Her şey ifade edilince olay daha karmaşık hale geliyor. Terör örgütü ile arasına mesafe koyamayan bir grupla aynı yerde bulunmayaya özen göstermemizi bütün Türk halkının anlayışla karşılayacağını düşünüyorum. İşte bu parti terör örgütü ile hala mesafe koyamıyor. Bu terör örgütü bu sabah 9 tane personelimizin canını aldı.

Bedelli askerlik konusu 1111 sayılı askerlik kanununun 10. maddesinde açıkça yer alır. Bedelli askerlik uygulaması fazla yükümlülük olması halinde uygulanır. Ben diyeceğim ki TSK olarak benim bu yıl şu kadar perseonele ihtiyacım var. O sene askere müracaat eden perseonel sayısı bizim ihtiyacımızdan fazlaysa uygulanır. 2008'den beri TSK'nına sker ihtiyaçlarını karşılama yüzdesi düşüyor. İhtiyacımın yüzde 66'sını karşılayabilmişim. Mevcutlar düşüyor. 2009'da bu oranın yüzde 64'e düşeceğini tahmin ediyoruz. Bu durumda bedelli askerlik uygulamasını düşünmemiz söz konusu değil. Önümzüdeki perspektif de bunun uygulanma olasılığını olmadığını gösteriyor. Türkiye terörle mücadele ediyor. Bedelli askerliğe kimse evet diyemez terörle mücadele devam ettiği sürece. Benim 9 vatan evladım şehit oluyor. Öbür tarafta başka bir genç para verip kısa askerlik yapıyor. Biz bunu kimseye izah edemeyiz.

İzlemek için haberin videosuna tıklayınız...