Bedelli askerlik Van için gündemde

Başbakan Erdoğan’ın “Çalışma yapılıyor ama yeni değil” sözleriyle müjdelediği ‘bedelli askerlik’ projesinin, Van’daki deprem nedeniyle raftan indiği bildiriliyor..

Bedelli askerlik Van için gündemde

Van depremi, uzun zamandır tartışılan “bedelli askerliği” yeniden gündeme getirdi. Başbakan Erdoğan’ın önceki gün “bedelli askerlik” sorusuna verdiği “Milli Savunma Bakanlığı çalışıyor. Netice alacağımızı umuyorum” yanıtı kafaları karıştırdı.

Genelkurmay ise “Bedelli askerlik ile ilgili bir çalışma yürütülmekte midir?” sorusunu yanıtsız bıraktı. Askeri kaynaklar, Genelkurmay’ın bedelli askerliğe öteden beri sıcak bakmadığını, ancak 1999 Marmara depreminin ardından da afet yaralarının sarılması için geçici olarak yürürlüğe konulduğunu hatırlatıyor.

Bu çerçevede hükümetin, Van depremi sonrasında da maddi kaynak için bedelli askerliği uygulamaya sokmak istemiş olabileceği yorumları yapılıyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 24 Ekim’de yaptığı açıklamada, bedelli askerlik konusunda “Anayasa’da belirtildiği şekilde vatan hizmetinin herkes için hak ve ödev olduğu, fakir-zengin ayrımcılığına gidilmemesinin çok önemli hususlar olduğunu düşünüyorum” diye konuşmuştu.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da 17 Ağustos’ta “Bedelli askerlikle ilgili bir çalışmamız yok. Askerliğin kısaltılmasıyla ilgili de bir çalışmamız yok. Ancak süre bakımından tek süreli olsun, bir süreli olsun şeklinde, ona süre bakımından tek tip diyelim, Genelkurmay Başkanlığımızın bir çalışması var. Henüz tamamlanmadı. İnşallah tamamlayıp bakanlığımıza ilettiklerinde biz yapılmış olan çalışmayı değerlendireceğiz” açıklamasında bulunmuştu.