Binlerce kişiyi mağdur eden şirket ve ABD'li Enerji Devi aynı karede!

Muğla’da, binlerce ağacın Yeniköy ve Kemerköy santrallarına kömür sağlamak için kesildiği Akbelen’de süregelen tepkiler ve eylemler, insani bir dramı da gün yüzüne çıkardı.

Binlerce kişiyi mağdur eden şirket ve ABD'li Enerji Devi aynı karede!

2021 yılında inşaat şirketi iflas eden, bu nedenle binlerce kişinin mağduriyetine yol açan Garanti Koza, Muğla’da Akbelen Ormanı’nın kesilmesine neden olan santrallarda ortaya çıktı. Dünya enerji devi ABD’li General Electric’in (GE) de Garanti Koza’nın “iş ortağı” olarak bu fotoğrafın bir parçası olması dikkat çekti.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), 2014 yılında Kemerköy ve Yeniköy termik santrallarını özelleştirdi.

IC İçtaş ve Limak (YK Enerji), satın aldıkları santralların rehabilitasyonu (türbin, generatör setleri, kazan ve yardımcı aksamlar) için General Electric ile görüşmelere başladı. General Electric, Garanti Koza Energy ile temasa geçti.

YK Enerji, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallarının rehabilitasyonuna yönelik 23 Haziran 2017 tarihinde General Electric-Garanti Koza Energy ortaklığı ile sözleşme imzaladı. General Electric, rehabilitasyon sürecinde teknik işleri, Garanti Koza Energy de diğer işleri üstlendi.

Sözleşme uyarınca rehabilitasyon çalışmalarının 40 ayda tamamlanması kayda bağlandı. Kemerköy Termik Santralı’nda iki ünitede işlemler bitti. Şubat ayında üçüncü ünite için çalışmalar başlatıldı.

Maaşlar ödenmedi

Garanti Koza’nın, santralda çalışan işçi ve mühendislerine (600 dolayında personele) maaşlarını ödemediği ortaya çıktı.

Çalışanlar huzursuz oldu. Sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Tepkiler yükseldi.

Mayıs ayında bayram öncesi maaşların bir bölümü ödendi.

Personele, resmi olarak işten çıkarılmamasına karşın aylardır ödeme yapılmıyor.

Kimseler ulaşamadı

ABD’li General Electric, projede “iş ortağı” Garanti Koza’ya ulaşmaya çalıştı.

İşçiler, Garanti Koza ile temas kurmak istedi.

Söz konusu santralları işleten ortaklar, Garanti Koza’yı aradı.

Garanti Koza’dan hiç kimseye ulaşılamadı.

Garanti Koza yöneticileri, telefonları ve mesajları yanıtsız bıraktı. Garanti Koza Energy’nin, ofislerini boşalttığı ortaya çıktı.

Garanti Koza, inşaat şirketinin iflas ettiği 2021 yılında olduğu gibi 2023 yılının mart ayından itibaren bir kez daha sırra kadem bastı.

“Garanti Koza’ya zamanında ödedik”

GE’ye yakın kaynaklar, Garanti Koza’ya yapılan işlerle ilgili ödemelerin zamanında aktarıldığını söyledi. Kaynaklar, Garanti Koza'nın personeline maaşlarını ödemek yerine ortadan kaybolduğunu kaydetti.

Şimdi gözler Ankara’da… Enerji yönetiminin, bu ağır ekonomik koşullarda alacaklarını tahsil etmek için eylem yapan çalışanlar ile söz konusu santralları işleten ortaklığı bir araya getirmesi ve mağduriyetleri gidermesi bekleniyor.

Sorunun çözümüne yönelik görüşmeler yapıldığı ifade ediliyor. Kısa süre içinde sonuç odaklı adımların atılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Bu arada çalışanlar, alacaklarını tahsil etmek için bölgede “haklı” eylemlerini sürdürüyor.

Olcay AYDİLEK / HALK TV