Bursa'da koku alarmı!..

BURSA’da kaynağı belirlenemeyen ve geniş bir alana yayılan gaz kokusu, paniğe neden oldu.

Bursa'da koku alarmı!..

Merkez Yıldırım ve Kestel ilçelerindeki kötü kokuyu hisseden vatandaşlar, Bursa’nın doğalgaz dağıtım şirketi Bursagaz’ın 187 ihbar hattını ve 155 Polis İmdat telefonunun kilitlenmesine neden oldu. Bursagaz yetkilileri ise kokunun doğalgazdan kaynaklanmadığını bildirerek, "Doğalgaz kokusu böylesine geniş bir alana yayılamaz. Ancak ekiplerimiz de araştırmalarını sürdürüyor" dediler. Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün açık hava mitingi yapacağı Bursa’da polis, kokunun kaynağını bulmak için bölgede geniş çaplı araştırma yapıyor. 

40 ÖĞRENCİ HASTANEYE KALDIRILDI 

Bursa’da kaynağı belirlenemeyen ağır koku nedeniyle özellikle Merkez Yıldırım İlçesi’nde ilk, orta ve lisede eğitim gören 40 öğrenci Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılınca hastanenin acil servisi kilitlendi. Haberi alan veliler hastane önünde izdihama neden oldu, görevlilerle tartıştı.

Hastane yetkilileri polis aracından anons yaparak aileleri sakin olmaya çağırdı. Çocukların durumlarının iyi olduğunu belirten yetkililer, taburcu edileceklerini kaydettiler.

Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Mehmet Karadağ, hastaneye getirilen öğrencilerin tümünün ciddi sorunlarının bulunmadığını belirterek, "İlk yaptığımız tetkiklerde herhangi bir karbonmonoksit zehirlenmesi yok. Bir koku var. Kokunun kaynağını sivil savunmacı arkadaşlarımız araştırıyorlar. Ama hayati tehlikesi olan ya da sağlık durumu ciddi olan hiçbir çocuğumuz yok. Çocuklar birazcık koku nedeniyle panik havası yaşıyorlar. Ağlayan çocuklar var, baş ağrısından karın ağrısından yakınan çocuklarımız var. Biz bunların hepsini gözleme aldık, inceliyoruz. İlk tetkiklerimizde kan gazlarına baktık, nabızları tansiyonları tümü normal. Sağlık verileri normal. Telaş edilecek bir durum yok. 1-2 saate kadar tüm çocuklarımızı evlerine göndereceğiz" dedi.

OKULLARDA PANİK YAŞANDI

Okullarda koku nedeniyle panik yaşandığını ve kokunun zehirlenme yapacağı endişesi oluştuğunu da ifade eden Başhekim Karadağ, "Ama şu ana kadar hayati tehlikesi olan ciddi bir vaka gelmedi, inşallah bundan sonra da gelmez. Biz insanları biraz daha sakin olmaya davet ediyoruz. Karbonmonoksit zehirlenmesi olmadığı kesinleşti, asıl önemli olan oydu. Bu kokunun kimyasal koku olmadığını biliyoruz, kimyasal kokularda da yoğun konsantrasyon yani o kokuya maruz kalan kişi yoğun bir şekilde bunu solumamışsa, akciğerlerinde ya da solunum sisteminde herhangi hayati bir tehlike oluşturacak bir tehdit oluşturmaz. Lütfen sakin olalım. Gerekeni yapıyoruz, umarım bir sıkıntı olmadan atlatacağız" diye konuştu.

Bursa Sivil Savunma ekipleri, kokunun kaynağı belirlemek için altı cihaz ile Merkez Yıldırım ve Gürsu ilçelerinde ölçüm yaptı. Yapılan ölçümlerde kokunun hangi tesisten geldiğini tespit edemedi. Sivil Savunma ekipleri çalışmalarını, Kestel ilçesinde yoğunlaştırdı.

RAHATSIZ OLAN ÖĞRENCİLERE İZİN VERİLEBİLİR

Kokunun en fazla etkili olduğu Yıldırım İlçesi Kaymakamı Mehmet Yapıcı, öğrencilerin kokudan psikolojik olarak etkilendiğini söyledi. Koku nedeniyle eğitime ara vermediklerini ancak isteyen öğrencilerin evlerine gönderilmesi için okul yöneticilerini uyardıklarını açıkladı.

KOKUNUN KAYNAĞI ÇİMENTO FABRİKASI

Bursa’da bugün çevreye yayılan ve bir çok öğrencinin hastaneye kaldırılmasına neden olan kokunun kaynağı belirlendi. Çevreye yayılan kokuya, Kestel İlçesi’nde bulunan Bursa Çimento Fabrikası’ndaki katı atıkların imhası için kullanılan kimyasal maddelerin arasına yanlışlıkla, tüp gazların dolumunda uyarıcı amacıyla kullanılan kimyasal madde dolu varilin karışmasının yol açtığı öğrenildi.

Bursa Çimento Fabrikası yetkilileri, iddiaları doğrularken, "Hata katı atıkların temini için malzeme aldığımız şirketten kaynaklandı. Bizlere yanlış varil göndermişler. Olay öğrenilince tedbirimizi aldık. Sorun giderildi" dediler.

KOKUNUN NEDENİ METİL MERKAPTAN

Kimya Mühendisleri Odası eski Başkanı Ali Uluşahin, ekiplerinin konuyla ilgili inceleme yaptığını belirterek, "Kentin doğu bölgesindeki endüstriyel tesisleri mercek altına aldık. Gazın solunum yollarını tahriş eden, ölümcül etkisi olmayan Metil Merkaptan olduğunu ve Bursa Çimento Fabrikası’nın yakma tesisinde nakliye sırasında gazın açığa çıktığını tespit ettik. Bu gazdan fabrikada çalışan 8 işçi de etkilendi. İşçiler hastaneye kaldırıldı" dedi.

Bu arada, Merkez Yıldırım İlçesi’nde hastaneye getirilen 150’ye öğrencinin büyük bölümünün bir süre müşahade altında tutulduktan sonra taburcu edildiğini, kalanların ise daha sonra evlerine yollanacağı açıklandı.

HASTA YAKINLARINDAN İLGİNÇ TEPKİ

Gazdan rahatsızlanarak, Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’ne getirilen kişilerin, hastane kapısında bekleyen yakınları, yaşanan bu duruma ilginç bir tepki gösterdi. Bugün Başbakan Erdoğan’ın Gökdere Meydanı’nda yapacağı miting öncesinde bu olayın meydana gelmesine tepki gösteren bazı hasta yakınları, "Bizim mitinge gitmememiz için bu koku ortaya çıkardılar. Çocuklarımızdan ne istiyorsunuz? Allah hepsinin cezasını versin" dediler.

DHA