CHP'nin 'Çözüm Süreci' planı

Hükümet kurma sürecini restorasyon olarak tanımlayan CHP'nin, onarım planının dikkat çeken bir ayağını da Kürt sorununun çözümü oluşturuyor.

CHP'nin 'Çözüm Süreci' planı
Bugün'den Ezelhan Üstünkaya'nın haberine göre CHP'nin Çözüm Süreci'ne ilişkin Meclis’te atacağı adımları anlatan Tanrıkulu, "AKP süreci Meclis’ten gizledi. Biz toplumsal barışı, bu yeni dönem parlamentosunda sağlayacağız” dedi

Hü­kü­met kur­ma sü­re­ci­ni res­to­ras­yon ola­rak ta­nım­la­yan CHP, si­ya­si par­ti­ler­le res­mi gö­rüş­me­ler­de ak­ta­rı­la­cak çer­çe­ve met­ni ha­zır­la­dı. Ona­rım pla­nı­nın dik­kat çe­ken bir aya­ğı­nı da Kürt so­ru­nu­nun çö­zü­mü oluş­tu­ru­yor. 

CHP, res­mi gö­rüş­me­ler­de par­ti­le­re çö­züm sü­re­ci­nin ad­re­si­nin TBMM ol­du­ğu­nu ak­ta­ra­cak.

HDP OLUM­LU KAR­ŞI­LA­DI

Gay­ri­res­mi te­mas­lar­da Kürt so­ru­nu­nun çö­zü­mü­ne yö­ne­lik bu tes­pit­ler HDP’­de olum­lu kar­şı­lan­dı. HDP, çö­züm sü­re­ci kap­sa­mın­da Mec­li­s’­te atıl­ma­sı ge­re­ken adım­lar ol­du­ğu­na dik­kat çe­ker­ken, HDP’­nin ön­ce­lik­li ta­le­bi “e­şit yurt­taş­lı­ğı içe­ren de­mok­ra­tik ye­ni ana­ya­sa­” ça­lış­ma­la­rı­nın baş­la­tıl­ma­sı ola­rak ile­til­di. Çö­züm sü­re­ci­ne iliş­kin CHP’­nin di­ğer si­ya­si par­ti­le­re en önem­li tek­li­fi, se­çim ba­ra­jı­nın dü­şü­rül­me­si ola­cak. 

CHP Ge­nel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Sez­gin Tan­rı­ku­lu, Bugün'e, çö­züm sü­re­ci­ne iliş­kin CHP’­nin Mec­li­s’­te ata­ca­ğı adım­la­rı an­lat­tı. Tan­rı­ku­lu, “Kim­se en­di­şe et­me­sin. Hü­kü­me­tin adı­nı koy­du­ğu an­cak ger­çek­leş­tir­me­di­ği çö­züm sü­re­ci, top­lum­sal ba­rış, bu ye­ni dö­nem Par­la­men­to’­sun­da sağ­la­na­cak­tır. Tüm ke­sim­le­rin hiç­bir en­di­şe ya­şa­ma­ya­ca­ğı çö­zü­mü baş­la­ta­ca­ğız. AKP,  çö­züm sü­re­ci de­ni­len sü­reçi, Mec­li­s’­ten giz­le­di. Er­do­ğa­n’­ın iki du­da­ğı ara­sın­da, re­hin alın­dı. Çö­züm sü­re­ci­ne iliş­kin ya­sa Mec­li­s’­ten çık­tı an­cak sü­reç­te Mec­lis dış­lan­dı­” de­di.

DEMOKRATİK ADIMLAR ATILACAK

Tan­rı­ku­lu, ba­rış ve si­lah­sız­lan­ma­yı Tür­ki­ye gün­de­mi­ne bir da­ha hiç­bir bi­çim­de çık­ma­ya­cak şe­kil­de ge­ti­re­cek­le­ri­ni be­lir­te­rek şunları söyledi: “Kim­se kork­ma­sın. Top­lum­sal ba­rı­şı en ge­niş ka­tı­lım­la sağ­la­ya­ca­ğız. 24. dö­nem par­la­men­to­sun­da de­mok­ra­tik­leş­me yö­nün­de adım­lar at­tık an­cak AKP ta­ra­fın­dan en­gel­len­di. De­mok­ra­tik­leş­me yö­nün­de dü­zen­le­me­ler ha­ya­ta ge­çi­ri­le­cek­ti­r.”

MÜZAKERE HEYETLERi KURULACAK

CHP Ge­nel Baş­ka­nı Ke­mal Kı­lıç­da­roğ­lu, An­ka­ra­’da ko­nu­şu­lan koa­lis­yon for­mül­le­ri­ni ma­sa­ya ya­tır­mak için Par­ti Mec­li­si­’ni (PM)  top­lu­yor. CHP PM, ya­rın (Pa­zar­te­si) Ge­nel Mer­ke­z’­de top­la­na­cak. PM, MYK’­ya, koa­lis­yon gö­rüş­me­le­ri­ni yü­rüt­mek için ku­ru­la­cak mü­za­ke­re he­ye­ti­ni be­lir­le­me­si için tam yet­ki ve­re­cek. Par­ti­ler ara­sı gay­ri­res­mi te­mas­lar baş­la­ma­sı­na rağ­men res­mi mü­za­ke­re he­ye­ti, mil­let­ve­ki­li ye­min tö­re­ni­nin ar­dın­dan Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğa­n’­ın ilk ola­rak Baş­ba­kan Ah­met Da­vu­toğ­lu­’nu gö­rev­len­dir­me­si ile baş­la­ya­cak gö­rüş­me­ler­de pa­zar­lık ma­sa­sı­na otu­ra­cak.

‘Muhalefetin oluşturacağı koalisyondan yanayız’

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, kızları Irmak ve Nehir Gök ile gittiği Meclis'e milletvekilli kayıt işlemlerini yaptı. Burada gazetecilerin, koalisyon tartışmalarına ilişkin sorularını yanıtlayan Gök, "Hükümetsiz kalmadan, erken seçim seçeneği ortada olmadan, ülkeyi, muhalefet partilerinin oluşturacağı koalisyon hükümeti ile yönetmek arzusundayız" dedi.

SEÇMENİN FORMÜLÜ AKP’SİZ

CHP’nin çözüm sürecine ilişkin stratejisinin iki ayaklı olacağını ve eş zamanlı yürütüleceğini belirten Tanrıkulu, “Bunun nasıl sağlanacağı tamamen yöntem meselesidir. Silahsızlanma sağlanacaktır. Ayrıca eş zamanlı olarak demokrasiyi derinleştirecek adımlar atacağız. 24. dönem Parlamentosu’nda verdiğimiz yasa teklifleri, bu çalışmalarını özünü oluşturmaktadır" dedi.

HALKIN ÖNCELİĞİ

Ankara’da konuşulan seçim senaryolarını da değerlendiren CHP'li Tanrıkulu şöyle konuştu: “Seçim sonuçları seçmenin AKP’siz formülü öncelikle istediğini göstermektedir. Yüzde 60 AKP’nin olmadığı formülü deneyin demektedir. Muhalefet öncelikle bu seçeneği hayata geçirmeye çalışmalıdır. CHP, Türkiye’yi hükümetsiz bırakmayacağını ilk günden itibaren söylemiştir. Tüm bunlar Davutoğlu’nun Cumhurbaşkanı tarafından görevlendirilmesinin ardından tartışılacak konulardır. Siyasi partilerin resmi görüşme-lerinde netleşecek konulardır.”