Çocuğa ne kadar harçlık verilmeli

Çocuğa ne kadar harçlık verilmeli

Çocuğa ne kadar harçlık verilmeli

Her ne kadar kimi öğretmenler, anne ve babaları çocuklarına para vermemeleri konusunda uyarsa da çocuğa harçlık vermenin önemi büyüktür. Miktarı az dahi olsa çocuğunuza vereceğiniz harçlık, ona hem sorumluluk almayı öğretecek ve hem de özgür olmasını… Çocuk psikologları çocuğun düzenli bir şekilde harçlık alması sayesinde parayı nasıl kullanacağını da öğreneceğini söylüyor. Bu da küçük yaşlarda onun kendisine ait parayı idare etme yeteneği kazanmasına vesile olacaktır. Çocuk harçlığını nasıl harcaması gerektiğine kendisini karar verdiğinden gerek çok yönlü düşünecek ve gerekse karar yeteneği gelişecektir. Düzenli harçlık alan çocuk bu sayede başkalarının parasına ve malına saygılı olmayı öğrenecektir. Harçlık alan çocuk, satın almak istediği şeyleri sıraya koymayı ve hatta ertelemeyi öğrenecek, kendisine verilen para ile almak istediği şey arasında denge kurmayı öğrenecektir.
Yalnız çocuğa harçlık verirken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var. Siz ve eşiniz paraya ne kadar değer veriyorsanız, çocuğunuz da aynı değeri verecektir. Çok çalışılarak kazanılan para değerlidir anlayışında olmalı, bunu çocuğunuza da yansıtmalısınız. Çocuğa paranın, çalışmaktan daha önemli olmadığını anlatabilmelisiniz. Yani paraya değil çabaya kıymet vermeli, yaptığınız herhangi bir işten kazanacağınız paramın, o iş için harcadığınız emekten daha değerli olmadığını aşılamalısınız. Çocuğunuza verdiğiniz harçlık onun okuldaki başarıları veya evdeki işleriyle ilişkili olmasın. Harçlık bir ceza şeklinde asla kullanılmasın. Çocuğu cezalandırmak için harçlığını kesmek veya ödül olarak miktarını arttırmak doğru değildir. Çocuğunuza vereceğiniz ceza ve ödüller harçlığın dışında olmalıdır. Şayet çocuğunuzun almak istediği şeyi tasvip etmiyor iseniz “param yok” yalanını söylemekten kaçının. İstediği şeyi almasını onaylıyor ancak bunun için yeterli para bulamıyorsanız ise durumu çocuğa uygun bir şekilde anlatın.
Çocuğunuza verdiğiniz harçlığın miktarı çok da olmamalı, az da… Miktarı yavrunuzla birlikte belirlerseniz daha iyi olur. Harçlığın miktarını belirlerken, çocuğunuzun yaşını, içinde bulunduğu şartları ve ihtiyaçlarını düşünerek hesap etmelisiniz. Ona bir kumbara alın. Harçlığının tamamıyla harcanmaması için kumbaralar iyi bir fırsattır. Böylece çocuğa sorumluluk da yüklemiş olur, parasını idareli kullanmasını ve tasarruf yapmasını sağlarsınız. Çocuğunuz verdiğiniz harçlığın tamamını biriktirebileceği gibi tamamını harcaması da mümkündür. Hangisini yaparsa yapsın kesinlikte ona müdahale etmeyin ve tecrübe kazanmasını bekleyin. Çocuğunuz çok para harcayarak müsrif, az para harcayarak ileride cimri olmaz.