Çocukların Burnu Neden Tıkanır?

Çocukların Burnu Neden Tıkanır?

Çocukların Burnu Neden Tıkanır?
Çocukların burnu neden daha çok tıkanır?

Burun solunum yollarının başlangıç organıdır. Burundan alınan hava akciğerlere iletilirken nemlendirilir ve ısıtılır. Bebek ve çocuklarda burun pasajı erişkine göre oldukça dardır. Bu nedenle burun tıkanıklıkları yetişkinlere göre daha sık görülür. Burun, aldığımız havanın nemlendirilmesi ve mikrobik özellik taşıyan partiküllerin tutulmasını sağlar. Burun tıkanıklığında huzursuzluk, iştahsızlık, beslenme bozukluğu, sık uyanma gibi önemli sağlık sorunlarının yanı sıra; bebek ve çocuklar sürekli ağzından nefes alacağı için, uzun dönemde ağız ve diş yapısında bozulmalar meydana gelir.
 

Bebeklerde burun tıkanıklığı ve kuruluğu nasıl meydana gelir?

Bebekler "burundan soluyan" yaş grubu oldukları için kuru, sıcak hava, duman, toz, rüzgar, soğuk ve nezle nedeniyle burun içinin normal nemini kaybedip kuruması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bebekler de üst solunum yolu enfeksiyonlarında görülen burun akıntıları da; burun tıkanıklığı sebepleri arasında sayılabilir.

Sebepleri nelerdir?

Yenidoğan bebeklerin yüzde 20’sinde doğdukları anda burun tıkanıklığı mevcuttur. Yenidoğan bebeklerde burun tıkanıklığı düzeltilmediği zaman; beslenme problemleri, nefes almada zorluk, tıkanma, huzursuzluk gibi ciddi problemler görülebilir. Sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları, geniz eti, alerjik hastalıklar, burnun anatomik bozuklukları diğer burun tıkanıklığı sebepleri arasında sayılabilir.

Burun tıkanıklıkları ne gibi hastalıklara yol açar?

Bebek ve çocuklarda uzun süre devam eden burun tıkanıklıkları; orta kulak iltihabı ve akut sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlar.