Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Dolar alan yaya kalır'

Faiz lobisinin harekete geçtiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dolara yatırım yapanlar yaya kalabilir" dedi. Erdoğan, Babacan ve Başçı ile de bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Dolar alan yaya kalır'
Sabah'ın haberine göre son dönemde kurda yaşanan dalgalanmada faiz lobisinin çalışmasının etkili olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nın da köşeye sıkıştırılmaya çalışıldığının altını çizdi. Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile, Babacan'ın ABD'den dönüşü sonrasında görüşeceğini söyledi.

FAİZ LOBİSİNE MESAJ

Piyasalardaki gelişmelerle ilgili çarpıcı tespitlerde bulunan Erdoğan, "Bir defa burada faiz lobisinin malum bir çalışması var. Ama şu son gelişmeler, tamamıyla bir dolar-euro arasındaki parite konusudur. Şunu açık ve net söyleyeyim: Özellikle faiz lobisi veyahut da dolara aşırı derecede yatırım yapanlar, yaya kalabilirler" dedi.

KÖŞEYE SIKIŞTIRIYORLAR

Piyasalardaki spekülasyona dikkat çeken Erdoğan, "Doları piyasadan çekelim, Merkez Bankası'nı köşeye sıkıştıralım" taktiğinin de izlendiğini ifade etti. Bankanın tüm bunlar karşısındaki tavrının büyük önem taşıdığına değinen Erdoğan, "Merkez Bankası Başkanı ve Başbakan Yardımcısı'nın bu konuyla ilgili söylemiyorum, genellemeyle ilgili talepleri var. Amerika dönüşü kendileriyle de oturup değerlendirme yapacağız" diye konuştu.

MERKEZ NİHAYET DEVREDE

Bu arada dolarda ocak ayı ortasında başlayan yükselişe seyirci kalan Merkez Bankası dün ilk adımını attı. Likidite sıkılaştırma adımlarını belirginleştiren banka, repo ihaleleriyle piyasaya ihtiyacının yaklaşık 5-6 milyar lira altında likidite sağlayıp gecelik faizi yüzde 10.3'ten 10.6'ya çıkardı. Merkez ayrıca 40 milyon dolar olarak açıkladığı döviz satış miktarını, 60 milyon dolara yükseltti.

DOLAR ABD VERİSİYLE YİNE ZİRVEDE

Dün 2.58 TL'nin altına inen dolar, ABD'den gelen verilerle yönünü tekrar yukarı çevirdi. ABD'de, tarım dışı istihdam şubatta 295 bin ile beklentilerin üzerinde artarken, işsizlik oranı da beklentilerin altında kaldı. Bu verinin ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımına yaklaştığı endişelerini tetiklemesi üzerine, tüm dünyada değer kazanan dolar içeride de, 2.64 TL ile rekorunu yeniledi. Euro da dolar karşısında Eylül 2003'ten bu yana ilk kez 1.10'un altına indi.