Cumhurbaşkanı Erdoğan köklü değişiklikleri açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri ve milli savunmada yapılacak köklü değişiklikleri açıkladı. ATV-A Haber ortak yayınında konuşan Erdoğan, FETÖ ile mücadeleye "sıfır kilometre devlet yapısıyla" devam edileceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan köklü değişiklikleri açıkladı
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ahaber-ATV ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 15 Temmuz darbe girişimine dair tüm ayrıntıları ve devlette yeniden yapılanma planlarını anlatan Erdoğan, FETÖ ihanet şebekesiyle mücadelede “sıfır kilometre devlet yapısı”nın kullanılacağını açıkladı. Özellikle milli savunma alanında devrim niteliğinde köklü reformlar planladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu değişiklikleri madde madde anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

DÜNYA'NIN EN YAYGIN TERÖR ÖRGÜTÜ

Bugüne kadar ABD herhangi bir teröristle ilgili iade talebinde bulunduğu zaman ki onların hepsi bizde cezaevindeydi, göndermişizdir. Bir çiftlikte her türlü konforuyla orada yaşıyor. Ben bir yıl önce bu kişiyi istiyorum. Şu anda bu adam bizim milli güvenlik strateji belgemize giriyor. Belgeleri gönderdik. Bunun dışında batı ülkeleri... Bakıyorsunuz Afrika'da, başka ülkelerde örgütlenmiş. Bunun kadar yaygın dünyada ikinci bir terör örgütü yok. Her okul bir terör örgütü şubesi görevi görüyor. Okul, eğitim, öğretim... Bunu yaparken de o ülkenin yöneticilerinin de çocukları oralarda eğitildiği için zannediyorlar ki gayet iyi eğitiliyorlar. Fakir ailelerin çocukları da orada. Sonra ananas falan faaliyetleri de görüyorlar.

CİDDİ İSTİHBARAT ZAFİYETİ VAR

21.30 gibi eniştem beni arıyor. Daha önce saatleri karıştırdık. Beylerbeyi Sarayı'nın orada bir hareketlilik var diyor. Bu haberi aldıktan sonra ben inanamadım. 'Ziya dalga mı geçiyorsun, ne alakası var' dedim. Arada özellikle Başbakanımızla irtibat halindeyiz. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Meclis durumlarını görünce sıkıntı oluyordu. 10'a doğru Fidan'a ulaşma fırsatım oldu. Böyle bir durum olduğunu, kendisinin Genelkurmay'a gittiğini, Genelkurmay'dayken böyle bir durum olmadığını 20.30 gibi gelmiş. MİT'e geldiğinde orası da bombalanmaya başlamış. Bilgileri o anda kendilerinden kabataslak aldık. Bu süreç içinde maalesef bir gerçeği tespit ettik ki burada ciddi bir istihbarat zafiyeti var. Bu saate kadar bu olmazdı. Bir iki saatin çok büyük önemi var. Bütün bunlara rağmen anında bazı müdahaleler yapılabildi. Uçuşu yapanlara karşı bazı karşı tedbirler alınabildi.

TORUNLARIM PATLAMALARDAN ÜRKTÜ

Ailemle beraber, demek 15 dakika gecikmemiz olsa... Orada dolaşmışlar falan. Biz otelde değiliz tabii. Bu arada yayınımızı yaptık ve helikopterdeki pilotun benim tabii yıllardır yanımda. Dedim buradan Dalaman'a kaç dakikada gidersin? Peki güvenliğin ne? Dedi ki, burası çok enteresan, 'Ben yakıtım bitene kadar bunlara yakalanmam' ve hemen biz ailece dolduk, havalandık, kararttık ve dört ayrı noktada aslında hazırlığımız vardı. Dört ayrı noktada da uçaklar bizi bekliyordu. Dalaman, Bodrum, Çıldır, İzmir... Bu arada İstanbul ile irtibatımız devam ediyor ama pilot da bizim nereye uçağımızı bilmiyor. Pilota 'Sen bunun ortalamasını al, uç' dedim. Pilot benim yıllardır bildiğim pilot. Üç dört saatlik yakıtım var dedi. Kendi zaten farlarıyla bunu yapabileceğini söyledi. İndik ama indiğimiz andan itibaren uçaklar alçak uçuş yapıyorlar. Bu alçak uçuşlar tabi ses hızının üzerine çıkınca ciddi patlama sesi oluyor. Yanımda torunlarım var, ürküyorlar.

ANINDA HADDİNİ BİLDİRMEK GEREKİYOR

ABD Genelkurmay Başkanı Pazartesi geliyor. (ABD'li komutanın 'Muhataplarımız tutuklandı' açıklaması) Geri adım atıldı. Yanlış anlaşıldım dedi. Bunlara anında haddini bildirmek gerekiyor. Haddini bildirmediğimiz zaman bunlar kendini haklı konuma koyuyorlar. Bir defa stratejik ortağın benim. Sen kalkıp da niye Türkiye'deki muhataplarından biriyle görüşmüyorsun. Burada bir yanlış anlaşılma var deyince tabii bizim açımızdan bir şey yok. Ama en ideal düzeltme bir defa bu adamın teslim edilmesi. Yani Fetullah Gülen'in teslim edilmesi. Biz sizin iade taleplerinizi yerine getirdik. Bakın 20 sene önce söylenseydi, 15 sene, 10 sene, 3-4 yıl öncesine kadar bile ben inanın bu kadarını düşünmüyordum. Ama ne yazık ki ciddi manada yanılgıya düşmüşüz. Allah bizi affetsin.

Jandarma'da tam profesyonelliğe doğru

Örneğin Jandarma İçişleri'ne bağlandı. Daha önce yarısı İçişleri'ne bağlı ama sicil, özlük hakları vs. bakıyorsunuz Silahlı Kuvvetler kararı vereceği için de Jandarma daha çok oradaki emir komuta zincirine bağlı hareket ediyordu. Şimdi durum öyle değil. Tamamıyla bağlı oluyor. Teşkilat şeması içinde Jandarma ile Emniyet gayet güzel bir yere geliyor. Bundan sonra jandarmaya er-erbaş alınmayacak. İhtiyacı olduğu zaman uzman er-erbaş alınacak.

Sınıf subayının önü açıldı

Bir şeyi daha yaptık. Eskiden kurmay dediğimiz zaman çok şey değişiyordu. Sınıf subaylarının general olmasının önünü açtık. Kurmay sınıfından olmayanlar general olamıyordu. Bunun ilk adımını böylece attık. Bu devrim niteliğinde bir reform. Benim de 14 yıllık sürecim içinde şu anda bunun başarılmış olması bu vesileyle oldu. Sahil güvenlik de İçişleri'ne bağlanmış oldu. Bu da çok önemli bir adımdı. Hareket kabiliyeti arttı.

Askeri okullar kapatılacak

Bugün yeni bir hazırlığı yaptık. Askeri okullar kapatılacak. Tüm okullarda liseler, mesleki okullar, buralardan rahatlıkla harp okullarına giriş olacak. Harp okullarının üzerinde bir çatı olacak. Milli Savunma Üniversitesi kurulacak. Bunun altında, Kara, Deniz, Hava Harp Okulu olacak. Orada kurmay, kıdem gidiyor. Burada okuyanların hepsi lisans. Lisansüstü kurmaylık yerine geçecek . Harp akademilerinin yerine lisansüstü eğitim getiriyoruz.

Jandarma akademisi

Mesleki noktada kadrolara ihtiyaç var. Astsubay meslek yüksekokulları gibi. Mesleki noktada eksikleri gidermek için bunu yapacağız. Kalite, kariyer noktasında çok ciddi bir gelişmeyi koyacağız. Jandarma akademisi kurulacak. Bir diğer adım. Bütün askeri hastanelerin hepsi sağlık bakanlığına bağlanacak. Burada öyle ihanetler yapıldı ki... Sapsağlam evlatlarımız çürüğe çıkarıldı. Çürükler sağlam gösterildi.

Tersaneler Savunma Bakanlığı'na bağlanacak

Tersaneler... Hepsi aynı şekilde Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanacak. Asker kendi işini yapsın. Özel sektörde çok daha başarılı bir şekilde yürütme şansına sahip olduğumuz gibi Milli Savunma Bakanlığı bunu yapar. Dünya ile farklı bir yarışın içindeyiz. Attığımız adımlar ortada. Buna benzer aynı şekilde askeri yargıda çok ciddi bir değişimi gerçekleştiriyoruz. Son paketle birlikte silahlı kuvvetlerimiz çok daha kuvvetli hale gelecek.

Köprü girişine anıt

Anadolu Yakası'nda gişeleri geçer geçmez bir tepe var. Oradaki en uygun yere mimarların çalışmasını göreceğiz. Oraya bir anıt dikelim. Orada aynen Çanakkale'de olduğu gibi şehitlerimizin adını yazalım dedik. Ankara'da Külliye'nin karşısı devlet mezarlığıdır. Orada da uygun yere Şehitler Anıtı dikelim ve bu bölgedeki şehitlerimizin ismini de oraya yazalım dedik. Hem unutmayacağız hem de onları Fatihalarla yad etme şansı bulacağız.

Sıfır kilometre devlet yapısı

Kuvvet komutanlarımız Milli Savunma Bakanı'na bağlanacak. Bakanlığa değil, bakana bağlanacak. Küçük bir anayasa paketi gerçekleşirse Genelkurmay, MİT Cumhurbaşkanına bağlanacak. Profesyonel ordu meselesini bence bu kadar abartmaya gerek yok. Yarısı zaten profesyonel. Bu orduya gelen erbaş, er belli bir disiplini kavraması noktasında ben inanıyorum. Profesyonel ordu, haysiyetli, namuslu...

Gazete ilanlarıyla, vesaireleriyle bu iş çözülmez. 'Yeni anladık', vesaire, çözülmez. Artık anlamamak için hiçbir sebep -kusura bakmasınlar- kalmamıştır”

Devletin, silahlı kuvvetlerin, yargının yeniden yapılanması sürecine gidildiğini dile getiren Erdoğan, bütün bunlarla beraber ayıklamaların yapılması, bu ayıklamalarla da “sıfır kilometre bir devlet yapısıyla” yürünmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan köklü değişiklikleri açıkladı