DEPREM TAHMİNLERİ

Ahmet Ercan, Didem Yılmaz ve Salih Nayman'ın sorularını Habertürk'te yanıtladı...

DEPREM TAHMİNLERİ

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara dün "Türkiye'de uzun zamandır 6 ve üzeri deprem olmadı. Endişeleniyorum" açıklamasını yaptı, Türkiye paniğe kapıldı. Habertürk, büyük bir depremin nerede, ne zaman olacağını araştırdı.

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan Habertürk'te Salih Nayman ve Didem Yılmaz'ın sorularını yanıtlarken, Prof. Dr. Işıkara da canlı yayına telefonla bağladı.

İşte deprem uzmanlarının açıklamaları...

Ahmet Mete Işıkara: "Korkmaktan çok önlem almak önemli. Kandilli Rasathanesi'nin veri tabanına baktığınızda 13 ayda bir 6 ile 6.5 arası depremler tekrarlanıyor. Dönüp baktığınızda 2003'ten sonra 6'nın üzerinde bir deprem yok. Bu tüm Türtkşiye geneli şiçin yaklaşım. Dün beyanat verirken, camilere de gidiyorum biliyorsunuz, orada Bakara suresindeki bir ayeti dile getirdim. "İşi ehline ver", mimar çizecek, inşaat mühendisi de uygulayacak. Güvenli yapı depremden korunmanın en önemli yolu."

Ahmet Ercan: "Işıkara'nın anlattıklarına katılıyorum. Her 3 yılda bir Türkiye'de 6'dan büyük deprem oluyordu. 6'dan büyük deprem yıkıcı bir depremdir. 1999'dan beri 6.7'den büyük bir deprem olmadı. Aslında bir enerji boşalımı varç. En çok boşalım Denizli ve Batı Anadolu'da oluyor. Denizli'de 3 veya 4 büyüklüğünde depremler oluyor. Marmaris, Rodos, Fethiye üçgeninde de orta-küçük büyüklükte depremler oluyor. Çekincesi yüksek yer Bandırma, Gönen ve Yenice üçgeni. Depremlerin yüzde 52'si Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda oluyor. Marmara Denizi, Bolu'dan geçerek Doğu'ya kadar gidiyor. Batı Anadolu'nun depremselliği Kuzey Anadolu'yu geçmiş durumda.

Ahmet Mete Işıkara: "Tüm Türkiye genelinde olabilir büyük bir deprem. Ege'deki çöküntü havzaları da etkin. Her an büyük bir deprem olabilir. Dikkat çektiğim konu bu. Doğrusu bu gerçeği kabul etmemiz ve bu gerçekle yaşamayı öğrenmemiz lazım"

Ahmet Ercan: "10 yıl içinde 6'da büyük deprem oldu. Hiç depremsiz de geçmedi. Marmara'da yenilme direncine erişmedikçe kırılmayacak. Ben kısa bir zamanda Marmara'da büyük bir deprem beklemiyorum. Düzenli bir aralıkla deprem olmuyor. Her 25-30 yılda bir büyük deprem sayılarında artış var. 1990 yılından sonra olan depremden sonra 30 yıl sonra bekleriz demişlerdi. 1999+30 anlamına gelmiyor. 1999'da ilk deprem Gölcük'te sonra Düzce'de oldu. Gerginliğin bir kısmı Adalar kısmına gelmişti. Deprem bilimcilerin bir kısmı Marmara Denizi'nde deprem olacak demişti. Bir kısmı da Düzcede demişti. 45 atom bombasına denk bir enerji birikmedikçe büyük deprem olmuyor. Gemlik-İzmir arasında, Mudanya, İmralı'da deprem bekliyorum. Orada 6.3-6.4 büyüklüğünde olabilir. Yenice ve Gönen'de bir deprem bekliyorum. 7.5 şiddetinde olursa şaşırmam. Kandilli Gözlemevi'nde depremcik algılamaları var. Buradan deprem yoğunlaşmasına bakıyoruz. Arşivine bakıyoruz. Bir yerde belli büyüklükte bir deprem olmuşsa, aynı yerde ileride aynı büyüklükte olabilir. Çankırı, Amasya, Merzifon, Tokat, Erzincan'da bekliyorum. Çekincelerim var. Varto , Tunceli, Erzurum, Kars, Ardahan ve Ermenistan sınırında, Bingöl (iki kırığın kesişme yeri. Türkiye'de hiç deprem olmazsa biri Bingöl biri Akyazı'da olur). Van, Erciş, Hakkari'de çekincelerim var. Hakkari bir sıkışma kuşağı. Anadolu'ya doğru bir itme durumu var. Şırnak, Elazığ, Malatya, Osmaniye ve Hatay'ın bulunduğu kısımlarda deprem beklenebilir.
Marmara'da bir gerginlik birikimi var. Herşey çok olağan orada. TÜBİTAK, Kandilli ve bütün kamu kuruluşları Marmara'ya odaklanmış durumda. Birçok jeofizik özellik ölçülüyor. Yakın zamanda deprem olacak diye bir belirti yok. Yüzde 60 olasılıkla Marmara'da deprem olacağı söylenecektir. "Deprem yaklaşıyor" diye 2-3 yıl önce söylenebilecek. Depreme şu kadar süre kaldı diye söylenebilecek.

habertürk

Haberi izlemek için haberin videosuna tıklayınız..