DOĞRU MARKETİN DEPOSUNA...

Bir marketten gofret çalmakla suçlanan Enes'e tuvalet temizlettiler, şınav çektirdiler, tek ayak üstünde durdurdular, soğuk ve karanlık depoda üç saat beklettiler...

DOĞRU MARKETİN DEPOSUNA...

Bir marketten gofret çalmakla suçlanan Enes’e tuvalet temizlettiler, şınav çektirdiler, tek ayak üstünde durdurdular, soğuk ve karanlık depoda üç saat beklettiler...

İstanbul’da yıllar önce hırsızlıkla suçladıkları bir çocuğu marketin buzdolabına hapseden zihniyet, Gaziantep’te hortladı. Markette dolaştıktan sonra hiçbir şey almadan çıkarken, şüphe üzerine bakılan çantasında annesinin okulda yemesi için koyduğu gıda maddeleri bulunan dokuz yaşındaki Enes E. hırsızlıkla suçlandı. Market görevlilerinin tuvalet temizlettirip, şınav çektirdiği, tek ayak üstünde durdurup, üç saat karanlık odaya kapattığı iddia edilen Enes çocuğun ailesi, polise başvurarak şikâyetçi oldu. Güvenlik kamerasında hırsızlık yapan çocuğun Enes olmadığı ortaya çıktı. Market yöneticileri ‘hatalıyız’ dedi, ekledi: “Biz kendimizi affettirmişiz çocuğa. Bizim personelden birisi dürüm ısmarlamış.”

Radikal’in haberine göre Şahinbey İlköğretim Okulu 4’üncü sınıf öğrencisi Enes E., 7 Ekim günü sabah okula gitmeden Yeşilova Mahallesi’ndeki evlerinin yakınındaki bir marketler zincirinin şubesine girdi. Enes, bir süre marketi dolaştı. Bu sırada güvenlik kamerasını izleyen görevli, bir çocuğun yiyecek reyonundan aldıklarını çantasına koyduğunu görünce güvenlik görevlisine hırsızlık ihbarı yaptı.

Doğru marketin deposuna...
Enes, marketi dolaştıktan sonra çıkışa gelince güvenlikçi, kameraya takılanın o olduğunu sanarak, kontrol etti. Çantada bisküvi, çikolata ve meyveli yoğurt bulan görevli, Enes’in hırsızlık yapmakla suçladı. Korkup ne diyeceğini bilemeyen Enes, marketin deposuna indirildi. Anlatımına göre bir görevli Enes’i tek ayak üzerinde durdurup, şınav çektirdi, kirli tuvaleti temizlettirdi ve karanlık bir yerde üç saat kapalı tuttu.

Daha sonra bulunduğu yerden çıkarılıp yemek yedirilen Enes E., başka bir görevli tarafından ailesine teslim edildi. Enes E., özel bir kreşte çalışan annesi 35 yaşındaki Selma E.’ye olayı anlattı. Eşinin anlattıkları karşısında şoke olan fabrika işçisi babası 42 yaşındaki Şeref E., markete gidip görevlilere oğlunun böyle bir şey yapmış olamayacağını söyledi. Şeref E., oğlunun çantasındaki yiyecekleri bir gün önce bakkaldan satın aldıklarını, okula giderken çantasına annesinin koyduğunu söyledi.

Market görevlilerinin güvenlik kamerası görüntüleri izlettiği Şeref E., görüntülerdeki çocuğun oğlu Enes olmadığını, ona benzeyen bir başka çocuk olduğunu görünce, Karşıyaka Polis Merkezi’ne giderek şikâyetçi oldu. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı ve market görevlilerinin ifadesini aldı.
Şeref E. ve eşi Selma E., bu olay sonrası çocuklarının sokağa çıkamaz hale geldiğini söyledi: “Hatta kendisine, ‘hırsız’ denilir düşüncesiyle okula bile gitmek istemedi. Çocuğumuzun başkasında görüp canı çekmesin diye her şeyini aldığımız gibi harçlığını da eksik etmiyoruz. Bu olaydan sonra tedirgin oldu. Karı- koca çalıştığımız için çocuğumun okulda beslenmesi için gerekli yiyecekleri bakkaldan alıyoruz ve geceden hazırlayıp çantasına koyuyoruz. Çocuğumuz bu olaydan sonra korkudan bir hastalığa tutulsaydı ne olacaktı? Oğlumuza suçsuz yere böyle bir cezayı reva görenler hakkında gerekli işlemin yapılmasını istiyoruz.”

Yönetici: Sadece burnunu sıkmış
Marketler zincirinin yönetim kurulu başkanı Mehmet Kalkan, Enes’in hırsızlık yapan başka bir çocuğun yerine ‘yanlışlıkla’ alıkonulduğunu doğruladı. Çocuğun marketin deposuna indirildiği, tek ayak üzerinde durdurulduğu, şınav çektirildiği, tuvalet temizlettirildiği ve karanlık odaya kapatıldığı iddialarını yalanlayan Mehmet Kalkan, güvenlik görevlisinin sadece korkutmak için burnunu sıktığını öne sürdü:  “Çocuk biraz korkmuş. Çevredeki komşular da ‘Niye hakkınızı aramıyorsunuz’ deyince olaydan rahatsızlık duymuşlar. Baba ile konuştuk, olayın bir yanlışlık olduğunu söyledim. Bizim burada soğuk odalarımız var. O esnada çocuk da giriyor içeriye. Bizim adamın ifadesi bu. Bizim adamımız korkutmak amaçlı burnunu mu sıkmış, ne yapmış? Tuvalet temizletme falan yok. Olay büyütülecek bir olay değil. Kameradan izliyorlar. Hırsızlık yapan çocuk yerine bu beyefendinin çocuğu yakalanıyor. Yanlışlıkla yakalanıyor. Vahim de olsa bir yanlışlık var, hata var. Ailesine ulaşılıncaya kadar çocuğun tutulması söz konusu. Biz kendimizi affettirmişiz çocuğa. Bizim personelden birisi dürüm ısmarlamış. Bizdeki genel uygulama çocuk hırsızlık yaptığı zaman tutuluyor, ailesine teslim ediliyor. Vicdanen rahatsız değiliz.

Yemekhanedeki aşçı yemek yediriyor, diğerleri de korkutmak amaçlı burnunu sıkıyor. Çocuğun ne kadar markette tutulduğunu da öğrenmiş değilim. Kabul ediyorum, hatalıyız. Babasından da özür diledim, o da sakinleşti, olay bu kadar.”