Doğum sancısı sıklığı

Doğum sancısı sıklığı

Doğum sancısı sıklığı

Doğum sancısı nedir, rahim kasılması nasıl bir şeydir, rahim ağzı açıklığı ne zaman oluşur, doğum eyleminin başlaması için doğum sancısı sıklığı ne olmalıdır gibi onlarca soru anne adayının kafasını meşgul eder.

Bu makalede, gebe kadının ne zaman doğum için hastaneye gitmesi gerektiği, yani doğum eyleminin başladığını gösteren gelişmelerin neler olduğu anlatılıyor. Doğum sancısı geldiğinde anne adayı ne yapmalıdır ? İşte kadın hastalıkları ve doğum uzmanı hekimlerin, doğumu yaklaşan annelere uyarıları:

Gebelik süreci tamamlanıp doğum eyleminin başlaması ve bebeğin doğması işleminde ortalama 40 haftalık bir süreç söz konusu. Bu süreç çerçevesinde rahim kasılmaları başlıyor ve bu rahim ağzında açıklığa sebep olarak bebeğin dışarı çıkmasını sağlıyor. Burada önemli olan rahim kasılmalarının ne zaman başladığı ve bunun doğumun öncüsü yani habercisi olup olmadığıdır.

Bilhassa ilk gebeliklerde anne adayının bunu ayırt etmesi, anlaması bir hayli zordur. Çünkü sadece doğum sırasında değil tüm gebelik süresince özellikle son aylarda görülen bu kasılmalar küçük dozda başlıyor. Bu kasılmalar az şiddetlidir ve geniş aralıklarda gelirler. Aslında bunlar rahim kasılması da olsa doğumu başlatan ağrılar değildir ve anne adayının paniğe kapılmasına gerek yoktur.

Hamile kadının bunu ayırt etmesi için öncelikle kasılmalarının zamanla sıklaşmasını ve herhangi bir aceleye gelmeden doğum sancılarının iyice sıklaşmasını beklemesi gerekir. Bu sayede hastanede geçirecekleri gereksiz uzun süreyi kısaltabilirler.

Peki kasılmalar ne kadar sıklıkta olmalı ki doğumun başlayacağı anlaşılabilsin. Düzenli kısa kasılmalar yani doğumun başlaması dediğimiz durum eğer zaman tutarsak ortalama 10 dakikalık sürede en az 3 defa 40-50 saniye süren kasılmaların olması anne adayını uyarıcı olmalı ve hastaneye gitmelidir. Diğer yandan yalancı doğum eylemi ile karıştırılmamalı.

Yalancı sancı dediğimiz durumda rahim kasılmaları görülür ama rahim ağzında açıklığa neden olmayacak ve bir süre sonra kendiliğinden geçecektir. Önemli olan rahim kasılmalarının düzenli gelmesi ve rahim ağzında açıklığa neden olan kasılmalar olmasıdır. Yani düzenli ve şiddetli gelen rahim kasılmaları olmalıdır.