Down sendromlu Yağmur’un özel okul isteği

İzmit’te daha önce devlet okuluna kaydı yaptırılan ancak rahatsızlığına uygun ortam bulunmadığından başarılı olamayan 7 yaşındaki Yağmur Köşkar, 60 bin engelli öğrenci gibi, özel okullarda eğitim görmesini sağlayacak olan engellilere ...

Down sendromlu Yağmur’un özel okul isteği

Türkiye genelindeki engelli öğrencilerin durumlarıyla ilgili daha önce birçok girişimde bulunan Özel Özel Eğitim Okulları Birliği Derneği’nin Basın Sözcüsü Didem Atmaca, Türkiye genelindeki 90 bini aşkın engelli öğrenciden sadece 34 bininin örgün eğitimden faydalanabildiğini belirterek, 60 bine yakın öğrencinin ise kaynaştırma eğitimi uygulamasıyla ayda sadece 8 saat özel eğitim kurumlarının eğitimlerinden yararlanabildiğini söyledi.

60 bin engelli çocuğun umudu olan engellilere örgün eğitim yasasının bir an önce çıkması gerektiğini belirten Atmaca, "Aslında Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı arasında bu konuda mutabakat sağlandı. Ama nedense hala meclise getirilmedi. 60 bin engelli çocuğumuz bu yasanın çıkmasıyla kendisine uygun olan ortamda örgün eğitim fırsatı yakalamış olacak" dedi.

DOWN SENDROMLU YAĞMUR’UN “OKUL” SENDROMU

Örgün Eğitim Yasası’nın çıkmasını en çok isteyenler ise engelli çocukların aileleri. Doğuştan Down Sendromlu olarak dünyaya gelen 7 yaşındaki Yağmur Köşkar da, örgün eğitim yasasının çıkmasını bekleyen 60 bin engelli öğrenciden biri. Yağmur’un annesi Ayten Köşkar, çocuğunu daha önce İzmit’te bir devlet okuluna yazdırdığını ancak okuldaki şartların uygun olmaması nedeniyle İstanbul’a taşınarak çocuğunu özel bir eğitim kurumuna vermek zorunda kaldığını söyledi.

Köşkar, "Çocuğumun geleceği için İstanbul’a taşındım. Kızım Yağmur, 1 ay kadar devlet okuluna gitti. Ancak hiç bir şey öğrenmedi. Çocuğumu şimdi özel eğitim kurumuna yazdırdım ve buradan çok memnunum. Yağmur’un burada eğitim görmesini istiyorum. Ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle çok zorlanıyoruz" dedi.

"BENİM ÇOCUĞUMUN ŞARTLARINA UYGUN BİR ÖRGÜN EĞİTİME İHTİYACI VAR"

Engelli çocuğu Umutcan Demir’in devlet okulunda kaynaştırma eğitimi gördüğünü ancak şartların uygun olmaması nedeniyle başarılı olamadığını söyleyen Feryat Demir ise, "Devletten bu çocuklara sahip çıkmasını istiyoruz. Benim çocuğum zorlu sınıf şartlarında eğitim gördüğünden hiç bir şey öğrenemiyor. Ayda sadece 8 saat özel eğitim kurumundan yararlanabiliyor.Çocuğumun özel okulda eğitim görmesini sağlayacak olan yasanın bir an önce çıkmasını istiyorum. Benim çocuğumun şartlarına uygun bir örgün eğitime ihtiyacı var. Devletin sadece destek eğitimi değil, örgün eğitimi de desteklemesini istiyoruz. " şeklinde konuştu.

Özel Anne Şefkati Özel Eğitimli İlköğretim Okulu Müdürü Mücella Şimşek ise kendilerine hem kaynaştırma eğitimi gören hem de görmeyen birçok engelli çocuğun ailesinin eğitim görmek için başvuru yaptığını belirterek, "Şimdi birçok çocuğumuz bizim eğitimlerimizden yararlanamıyor. Örgün Eğitim Yasası’nın çıkmasıyla birlikte engelli çocukların eğitim hakları da ellerinden alınmamış olacak. Bir an önce bu yasanın çıkmasını bekliyoruz" dedi.

Abdullah Coşkun-Kenan Kayrak