Emekliye yeni zam sistemi!

Yaklaşık 12.3 milyon emeklinin zam oranında enflasyon belirleyici olurken, Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) hesaplamada yeni sistem önerdi.

Emekliye yeni zam sistemi!

Takvim Gazetesi'nin haberine göre TÜED Hukuk Danışmanı Cafer Turan Yazıcıoğlu, emeklilerin maaş zammı için kullanılan enflasyon oranının Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre değil, emeklinin daha çok harcama yaptığı ürünler üzerinden belirlenecek enflasyona göre hesaplanması gerektiğini söyledi.

TÜİK enflasyon sepetinde emeklileri ilgilendirmeyen birçok maddenin yer aldığını belirten Yazıcıoğlu, "Bu nedenle yaşlılık enflasyonu yapılmalı. Emekliye özel enflasyon hesaplanmalı, zamlar da buna göre belirlenmeli" dedi.

NASIL HESAPLANIYOR?

SSK ve Bağ-Kur emeklileri her yıl Ocak ve Temmuz'da bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyonoranında zam alıyor. Memur emeklileri ise toplu sözleşmede belirlenen zam oranını alıyor.

Zam enflasyonun altında kalmışsa, fark da yansıtılıyor.

İKRAMİYEYE KDK KATKISI

Kamu Denetçiliği Kurumu'nun (KDK), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile yaptığı görüşmeler bir emeklinin bayram ikramiyesine kavuşmasını sağladı.

Edinilen bilgiye göre, 5 Nisan'da emeklilik dilekçesi veren kişiye aylığı bağlandı ancak 31 Mayıs'ta Ramazan Bayramı öncesi ikramiye ödemesi yapılmadı. Emekli, KDK'ya başvurdu.

Konuyla ilgili görüşmelerin ardından bayram ikramiyesi ödenen emekli, KDK'ya mağduriyetinin giderildiğini belirten teşekkür mektubu gönderdi.

TÜED'in talebi kabul görürse, emeklilere özel enflasyon oranı hesaplanacak. SSK ve Bağ- Kur emeklileri, bu oranda zam alacak...